"Соціальна перспектива" визначила лідерів виборчих перегонів

|

Центр суспільно-інформаційних технологій “Соціальна перспектива” 12-18 січня 2006 року провів загальноукраїнське соціологічне опитування. Всього за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення України за статтю, віком, освітою, типом поселення та регіонами проживання, було опитано 2 400 респондентів. Головна мета соціологічного дослідження – вивчити електоральні преференції та очікування громадян України.

За даними дослідження, очікується досить висока електоральна активність громадян. Мають намір взяти участь у виборах до Верховної Ради України 73% опитаних, знехтувати своїм конституційним правом збираються 14% респондентів, і ще 13% опитаних не визначилися зі своїми намірами.

На запитання “Якби вибори до Верховної Ради України відбувалися в найближчу неділю, то за яку партію (блок партій) Ви б проголосували?” спектр відповідей респондентів розподілився таким чином (у відсотках до тих, хто братиме участь у виборах):


























































Партії / блоки партій


%


Блок Н.Вітренко “Народна опозиція” (Н.Вітренко, В.Марченко, П.Баулін, Л.Безугла, І.Симоненко)


2,4


Блок Ю.Тимошенко (Ю.Тимошенко, О.Турчинов, М.Томенко, В.Онопенко, А.Шевченко)


15,1


Блок “Наша Україна” (Ю.Єхануров, А.Кінах, Б.Тарасюк, О.Герасим‘юк, Р.Лижичко)


14,3


Блок НДП (Л.Супрун, В. Пустовойтенко, М.Павлюк, С.Куніцин, В.Журавський)


1,1


Блок партій “Пора” і ПРП (В.Кличко, В.Пинзеник, В.Каськів, Т.Стецьків, Є.Золотарьов)


1,8


Блок “Не ТАК” (Л.Кравчук, В.Довженко, В.Медведчук, Н.Шуфрич, Ю.Бойко)


3,2


Народний блок Литвина (В.Литвин, С.Євдокименко-Ротару, Л.Каденюк, В.Смолій, В.Маляренко)


3,4


Український народний блок Костенка-Плюща (Ю.Костенко, І.Плющ, О.Слободян, І.Заєць, Г.Скрипник)


0,6


Комуністична партія України (П.Симоненко, А.Мартинюк, І.Герасимов, Є.Самойлик, О.Парубок)


4,1


Партія “Віче” (І.Богословська, В.Карасьов, М.Весельський, І.Горина, Д.Горбуненко)


2,3


Партія зелених України (В.Кононов, Т.Кондратюк, С.Курикін, М.Бондаренко, О.Шевчук)


0,5


Партія регіонів України (В.Янукович, Н.Карпачова, Г.Скудар Т.Чорновіл, В.Богуслав)


26,2


Соціалістична партія України (О.Мороз, В.Семенюк, С.Миколаєнко, І.Сподаренко, С.Червонописький)


4,6


Партія зелених України (В.Кононов, Т.Кондратюк, С.Курикін, М.Бондаренко, О.Шевчук)


0,5


Інша партія (блок партій)


1,2


Голосуватиму проти всіх


4,7


Я ще не визначився


14,5


Незаперечним фаворитом виборчих перегонів, як і раніше, залишається Партія регіонів В.Януковича, за яку мають намір віддати свої голоси 26,2% респондентів. Це майже на 5% голосів більше у порівнянні з попереднім грудневим опитуванням. На друге місце вийшов блок Ю.Тимошенко (15,1%), який зовсім не набагато випередив блок “Наша Україна”, який підтримують 14,5% опитаних. Не важко помітити, що рейтинг Партії регіонів і сумарний рейтинг БЮТ і “Нашої України” знаходиться у пропорції, аналогічний тій, яка була під час переголосування другого туру президентських виборів. Отже, у нинішньому розподілі сил немає нічого дивного, адже В.Януковичу вдалося зберегти своїх прихильників, водночас електорат “помаранчевих” розпався на симпатиків БЮТ і “Нашої України”. Наважимося на прогноз. Рейтинг Партії регіонів зростатиме й надалі до позначки 33+/-1%, тобто ця партія цілком може розраховувати на третину голосів виборців. Цей прогноз ґрунтується на особистому рейтингові В.Януковича в переголосуванні II туру президентських виборів з урахуванням приблизно десяти відсотків голосів, які “відтягнуть” у регіоналів інші учасники парламентських перегонів, насамперед КПУ, опозиційні блоки Вітренко і “Не ТАК” та ін.

Якщо призери виборчих змагань Партія регіонів України, БЮТ і “Наша Україна” уже гарантували собі місце у майбутньому парламенті й змагаються за кількість депутатських мандатів, то стовідсоткову гарантію на проходження до Верховної Ради України, враховуючи статистичну похибку вибірки опитування, іншим учасникам, яких традиційно називають поміж лідерів парламентських перегонів, на нашу думку, давати ще зарано.

Найкращі шанси самотужки здолати тривідсотковий виборчий бар‘єр мають Соціалістична партія України (4,6%), яка не набагато випереджає Комуністичну партію України (4,1%). Замикають чільну сімку претендентів на депутатські мандати Народний блок Литвина (3,4%) і опозиційний блок “Не ТАК” (3,2%), який стрімко увірвався до числа реальних претендентів на проходження до ВРУ.

Не втрачають шанси потрапити до парламенту опозиційний блок Н.Вітренко “Народна опозиція” (2,4%) і партія “Віче” (2,3%). Мабуть , не варто нехтувати шанси “Пори” -ПРП (1,8%) і навіть блоку НДП (1,1%).

Зрозуміло, що всі політичні партії і блоки мають своєрідний резерв, адже 14,5% респондентів ще не визначилися зі своїми електоральними смаками і уподобаннями. Втім збільшити свій електоральний здобуток за рахунок зазначеного резерву вдасться насамперед фаворитам виборчих змагань.

Отже, ґрунтуючись на даних опитування, можна констатувати, що боротьба на парламентських перегонах -2006 загострюється і що далеко не все вже вирішено.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *