"Соціс" прогнозує майбутній парламент

|

З наближенням парламентських та місцевих виборів все більше додається роботи різноманітним соціологічним службам. І хоча результати їх опитувань інколи піддаються сумніву – насамперед особами зацікавленими, – усе ж вони дозволяють більш-менш реально оцінити симпатії настрої суспільства напередодні виборів. З огляду на це цікавими видаються результати дослідження громадської думки, проведеного з 23 до 28 листопада Центром соціальних і політичних досліджень СОЦІС.

У ході дослідження було опитано 2 000 респондентів у всіх регіонах України.

За результатами опитування, до Президента В.Ющенка позитивно ставляться 33% опитаних, нейтрально – 27%, негативно – 36%, не знають такого політика – 4%.

До прем`єр-міністра Ю.Єханурова позитивно ставляться 27% українців, нейтрально – 46%, негативно – 15%, не знають такого політика – 13%.

До голови Верховної Ради В.Литвина позитивно ставляться 35% учасників дослідження, нейтрально – 38%, негативно – 21%, не знають такого політика – 6% опитаних.

До лідера Партії регіонів В.Януковича позитивно ставляться 32% учасників дослідження, нейтрально – 23%, негативно – 41%, не знають такого політика – 4%.

До лідера партії “Батьківщина” Ю.Тимошенко ставляться позитивно 35% українців, нейтрально – 22%, негативно – 38%, не знають такого політика – 5%.

Якби вибори відбулися в найближчу неділю, 52% опитаних упевнені, що взяли б у них участь, 24% відповіли, що найпевніше взяли б, 12% ще не вирішили, 5% найпевніше не пішли б голосувати, 7% упевнені, що не прийдуть до виборчих урн.

Із тих респондентів, які не відмовилися від участі в парламентських виборах, 24.2% віддали б свій голос Партії регіонів (В.Янукович, Р.Богатирьова, В.Рибак, Б.Колесников, В.Хомутинник), 15.1% – блоку партій “Батьківщина” (Ю.Тимошенко, О.Турчинов), партії “Реформи і порядок” (М.Томенко, С.Терьохін), партії “Єдина Україна” (Б.Губський), “Собор” (Л.Лук`яненко), 13.1% – блоку партій Народний союз “Наша Україна” (Ю.Єхануров, Р.Безсмертний, М.Катеринчук), Партія промисловців і підприємців (А.Кінах), Конгрес українських націоналістів (О.Івченко), Українська народна партія (Ю.Костенко), Народний рух України (Б.Тарасюк), 6% – Соціалістичній партії України, 4.8% – Комуністичній партії України (П.Симоненко), 3.8% – Народному блоку Литвина (В.Литвин, І.Єремеєв), 2.5% – блоку Соціал-демократичної партії України (об`єднаної) (Л.Кравчук, В.Медведчук, Н.Шуфрич, В.Заєць, О.Блохін), партії “Жінки за майбутнє” (В.Довженко) та Всеукраїнської партії “Центр” (Б.Гавриш), 1.7% – Прогресивно-соціалістичній партії України (Н.Вітренко, В.Марченко), 1% – Партії зелених (В.Кононов), 0.6% – партії “Пора” (В.Каськів), 0.2% – Партії патріотичних сил (О.Зінченко), 0.1 % – Республіканській партії (Ю.Бойко, А.Грищенко).

Проти всіх проголосували б 5.6% виборців, ще не вирішили, кому віддати свій голос, 19.1%, відмовилися від відповіді 1.7% виборців.

Якщо допустити, що голоси тих, хто сьогодні не визначився розділяться таким же чином, як і голоси тих, хто визначився, то до парламенту можуть потрапити такі політичні сили: Партія регіонів – 30.6%, блок “Батьківщини”, партії “Реформи і порядок”, “Єдиної України” і “Собору” – 19.1%, блок “Нашої України”, ПППУ, КУНу, УНП і НРУ – 16.5%, СПУ – 7.6%, КПУ – 6%, Народний блок Литвина – 4.7%, блок СДПУ(о), “Жінок за майбутнє” і партії “Центр” – 3.2%.

За таких результатів виборів місця в парламенті будуть розділені таким чином: Партія регіонів – 157 мандатів, блок “Батьківщини”, партії “Реформи і порядок”, “Єдиної України” і “Собору” – 98 мандатів, блок “Нашої України”, ПППУ, КУНу, УНР і НРУ – 85 мандатів, СПУ – 39 мандатів, КПУ – 31 мандат, Народний блок Литвина – 24 мандати, блок СДПУ(о), “Жінки за майбутнє” і партії “Центр” – 16 мандатів.

P.S. Оскільки дослідження проводилося до початку з`їздів більшості партій і блоків, склад блоків і список лідерів може не збігатися з тим, що було затверджено політичними силами в грудні.

«Укрпартінформ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *