За Пєтю? За Славу? За «Нашу Україну?!

|

Хто в Україні після подій «помаранчевої революції» популярніший, ніж Ющенко, Тимошенко чи Янукович? – Ніхто. З другою і третім зрозуміло: вони – №1 у своїх списках, а далі переговори, переговори, переговори… З Віктором Ющенком ситуація значно складніша…

Ймовірне очолювання Віктором Андрійовичем будь-якого партійного списку порушує перше ж речення першої ж статті V розділу—«Президент України»—Конституції України: Президент України є главою держави і ВИСТУПАЄ ВІД ЇЇ ІМЕНІ. Віктор Ющенко зняв питання з порядку денного: він не балотуватиметься до Верховної Ради України у 2006 році. Але ж спокуса в’їхати у Верховну Раду під брендом прізвища Президента України залишається!

Виплекані у не одних політичних спектаклях та електоральних мізансценах народні обранці від «Нашої України» можуть знайти необхідні слова навіть для того, щоб довести своїм виборцям згубний вплив, скажімо, Партії регіонів на зниження концентрації гумосу в чорноземних районах України, або на демографічну кризу в ареалі проживання рідкісного дятла, – раз плюнути. Що ж тоді говорити про те, щоб переконати українців у тому, що передвиборчий блок, до якого не входить Віктор Ющенко, має називатися блоком імені Ющенка (мається на увазі Президента України), – ще простіше.

«Ми говоримо «Народний Союз Наша Україна» – маємо на увазі Ющенка, ми говоримо «Ющенко» – маємо на увазі «Народний Союз Наша Україна», – каже голова політради НСНУ Роман Безсмертний. Десь ми вже чули ці слова. Проте, якщо аргументи того ж Безсмертного, Ключковського, Катеринчука, Мартиненка (хоч і віддають більше революційною доцільністю), принаймні, не межують зі здоровим глуздом, то остання заява представника «ударної десятки» НСНУ Бориса Безпалого просто побила усі рекорди безглуздості «нашоукраїнської» пропаганди: блок може бути іменним (тобто, блоком Ющенка), оскільки до першої сотні входять Петро Ющенко (брат Віктора Андрійовича) та Ярослав Ющенко (племінник Президента).

Ніколи не міг подумати, що Петро та Ярослав вивели на вітчизняні майдани мільйони людей минулого року. Ніколи не міг подумати, що «технічні» кандидати можуть використовуватися задля благих намірів, а не задля окозамилювання. Ніколи не міг подумати, що запорукою народної любові в Україні буде догма: «Не родись красивим, а родись з прізвищем Ющенко».

Дивує лише позиція самого Президента, котрий ось уже півроку дозволяє ґвалтувати власне ім`я та терпить публічну наругу над батьківським прізвищем…

Олекса Гудима, народний депутат України, голова ЛОО УНП:

«Ми можемо ще побачити на блоковому з’їзді «Нашої України» прізвище Папи Римського у списку. Ще лише того абсурду бракувало. Кампанію намагаються «витягнути» неприродними способами. У список треба рекомендувати людей, які реально можуть працювати у вищому законодавчому органі держави. Вони вже півроку ґвалтують Президента з ранку до вечора. Вони вже його довели до такого стану, коли йому незручно, що його оточення пропонує його вздовж і впоперек. Список може очолити племінник, а другим номером буде Єхануров. Але люди і журналісти у нас мудрі, вони розуміють, що все це – суєта-суєт. Це не є серйозна робота. Це бажання, щоб у Верховну Раду потрапило чим більше людей не через роботу на Україну, а через замилювання очей прізвищем. Вони й «Нашу Україну» собі узурпували, вони узурпували Ющенка. А чому в списку не може з’явитися Андрій Ющенко? Може, двох Ющенків мало, може нехай третій з’явиться? Ці політики повинні працювати на Україну, вони повинні виходити на прес-конференцію і говорити не про назви блоків, а про те, що хочуть почути мільйони українців: якою має бути Україна. Про що про що, а про Україну вони не говорять».


Олексій Радзієвський, керівник Львівського обласного виборчого штабу Партії регіонів України:

«НСНУ дуже хвилюється і сумнівається у своїх результатах на виборах. Тому вони хочуть використати бренд та імідж діючого Президента держави. Вони цинічно його затягують у брудні політичні ігри. Очоливши будь-яку партійну структуру, Президент надає їм карт-бланш і найбільші шанси використати його імідж. Вважаю, що відмовившись від подібних політичних технологій, Президент здійснив мужній крок. Хочуть просто використати прізвище Ющенка».

Ігор Шурма, народний депутат України, секретар ЛОО СДПУ(О):

«Стосовно сімейності в списках, то я звик, що лише на цвинтарях існують сімейні гробівці: люди ще живуть, але за сім’єю уже заброньовані місця.

Іменний блок Ющенка, у якому сам Віктор Андрійович не бере участі, – вищий прояв новітньої української «демократії». Думаю, що це «ноу-хау» потрібно патентувати у Вашингтоні у патентному бюро. Людина не йде на вибори, а блок носить його ім`я. Ця технологія свого часу може бути витребувана, можливо, Бушем, можливо, Шрьодером. Це – цікаво».

Ярослав Кендзьор, народний депутат України, голова ЛКО НРУ:

«Аргументувати назву блоку Ющенка тим, що там є прізвища Ющенко, а немає самого Віктора Андрійовича, – примітивно. Велика біда у середовищі «Нашої України» – такі «коментатори». Блок Ющенка має право називатися блоком Ющенка, бо Віктор Андрійович є серцевиною цього блоку, не будучи в ньому. Ми знаємо, як зароджувався цей блок у 2002 році, як він функціонував у 2004 році. Цей блок ніхто не розпускав. Він сьогодні наново продубльований, окрім декількох партій. Аргументувати потрібно правдиво і чесно, а не говорити викрутасами. Завдання цих людей єдине: як реп’ях причепитися до цього блоку і на прізвищі Віктора Ющенка вповзти у парламент. Ненормально, якби Президент держави очолив список блоку. Але, слава Богу, Віктор Андрійович заявив, що не очолить список. А сама назва блоку може існувати, вона має логіку, оскільки ми бачимо, що зараз валом пішли іменні блоки. Безіменних блоків немає. Блок Ющенка – воістину збережений з минулих виборчих боїв блок».

Степан Купіль, керівник Львівського обласного виборчого штабу БЮТ:

«Це своєрідна спекуляція. Якщо Віктора Ющенка не буде у списку блоку Ющенка, тоді це об’єднання потрібно назвати «Сімейний блок Ющенка», оскільки там є брат, племінник, усі куми. Це не те що непорядно, це дико. Крім того, це порушення законодавства: коли говорять про Ющенка, то всі мають на увазі Президента, а не його брата чи племінника. Тому тут просто бачимо обман виборця. Думаю, що це об’єднання не буде так називатися, оскільки це дає підстави щодня критикувати цей блок».

Володимир Снітинський, голова ЛОО НПУ:

«Усі люди зі здоровим глуздом відреагували б так: спекуляція. Треба шукати вихід з ситуації, але я не думаю, що це найкращий варіант. Ми всі розуміємо, що блок, у якому Віктор Ющенко йшов би першим номером, мав би набагато більше шансів. Тепер Президента в списку немає, і вони шукають інший варіант. Ми вже мали приклади технічних кандидатів на виборах, коли реєстрували людей з такими ж прізвищами. Всі обурювалися стосовно цього. Не знаю, чи прорахував штаб «Нашої України» наслідки, які будуть після цього. Такий хід може мати негативний зворотній ефект».

Євген Таліпов, перший секретар ЛОК СПУ:

«Я вважаю, що іменних блоків взагалі не має бути. При всій повазі – ні блоку Литвина, ні Тимошенко, ні будь-якого іншого. Думаю, що блоку Ющенка не буде. Сили помірковані, вони назвуть його «Наша Україна», без жодних імен і прізвищ. Це було б скромно.

СПУ йде самостійно на вибори. Ми також могли б «підтягнути» якусь партійку і сказати: блок імені Олександра Мороза. Але ми ніколи не підемо на таке: або є політична структура, або її немає. За рахунок імені хочуть добитися більше голосів. Це – неправильно. Родинні зв’язки тут ні до чого. Це – помилка. Ім’я Ющенка та його родини використовувати як бренд політичної сили непотрібно”.

Тарас КУХАР, Західна інформаційна корпорація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *