СВІМ: нехай війна залишиться грою

|

“СВІМ – це не армія, а воєнізовані ігри, що мають дисциплінуюче значення у вихованні підлітків. І навчає він не мілітаризму, а військовому патріотизму – так пояснив суть організації Назар Дума, основоположник школи самооборони “Сіндокан кемпо”, президент асоціації “Сіндокан”, автор ідеї системи воєнізованих ігор молоді (СВІМ). Власне СВІМ створений на базі асоціації “Сіндокан”, спортивного клубу “Золотий лев” та Львівської молодіжної асоціації кікбоксингу. Активну участь у іграх беруть уже близько 300 підлітків.

Для того, аби вступити до організації, потрібне лише бажання. Все решта наразі безкоштовно, хоча у майбутньому і планується ввести символічні членські внески (3-5 гривень). На відміну від Пласту, СВІм не претендує на елітарність, він розрахований на “дітей вулиці”, які прагнуть самореалізації, і не завжди знаходять її у рамках, прийнятних для суспільства. Аби дисциплінувати не завжди слухняних юнаків, за модель свімівського табору і було взято військову. “Наше суспільство страждає від негативу, спотворюються життєві цінності і пріоритети підлітків. А ми несемо нормальні ідеали, а те, що подаємо їх жорстко, можливо когось і відлякує, але такий стиль імпонує більшості хлопців, він є реальною альтернативою криміналізованому молодіжному способу життя” – вважає Назар Дума. “Ідеалами” для свімерів є Бог, Україна, Родина, Організація, які складаються у абревіатуру-гасло “БУРО”, з яким звертаєся командир до строю свімерів і у відповідь чує його ж.

КОГО ПІДТРИМУЮТЬ СВІМЕРИ?

Юрій Кардашевський, депутат Львівської міськради і секретар її постійної комісії у справах молодіжної політики, спорту і туризму, президент Львівської молодіжної асоціації кікбоксингу і врешті-решт один із засновників СВІМу на це запитання відповів твердо: “СВІМ не підтримує жодної політичної сили і є організацією позаполітичною”.

На думку Назара Думи, ідеали свімерів мають бути твердими, непохитними, безальтарнативними і концентруватися в уже згаданій формулі “БУРО” – незалежно від політичних поглядів члена організація. Головне для свімерів – дотримуватись тих традицій, які формували українську націю в кращих її проявах.

СВІМЕРИ – НЕ ФАШИСТИ

Часто організаторам СВІМу натякають про схожість їх організації з фашистськими. Однією з причин цього є на перший погляд подібна до свастики емблема СВІМу. Свімери наполягають на тому, що їх емблема є абсолютно мирною і жодного відношення до нацистської символіки не має.

Свімівська емблема – це три прапори, кожен з яких символізує одну із життєдайних сил людини, а саме: силу здоров’я, силу мудрості і силу духу. Вони даються лише Богом і не здобуваються шляхом отримання дипломів чи прости веденням здорового способу життя. Поєднання прапорів на емблемі СВІМу утворює знак, подібний до знак “трискеле”, який означає перемогу – в даному випадку, перемогу життєдайних сил людини в боротьбі з недосконалістю.

Що ж до досить-таки провакаційного привітання свімерів – витягнута вперед рука із зтиснутою у кулак долонею – цей жест “салюту”, за словами Назара Думи, вказує, що серце і душа свімера належить вищим ідеалам, і до нацистського привітання жодного відношення не має.

ЕМОЦІЇ СПРАВЖНІ, ЗБРОЯ ІГРАШКОВА

На відміну від закордонних воєнізованих ігор, придуманих дорослими для дорослих, СВІМ – це ще й виховання у патріотичному дусі. Від схожих організацій він відрізняється високою емоційністю, екстремом, ставить хлопців в умови, коли вони змушені виявляти мужність, відвагу, взаємовиручку.

Мабуть, в кожному чоловікові потяг до військових атрибутів закладений на генетичному рівні. Саме тому під час ігор використовується зброя, щоправда іграшкова, як макет для видовища. Зброя для СВІМу не є самоціллю, каже Назар Дума, але з нею гра стає динамічнішою, апотяг молоді до неї є очевидним. Зрештою, варто зайти у будь-який комп’ютерний клуб, аби переконатися, які ігри приваблюють любителів пасивного відпочинку. На думку Думи, кожен хлопець має виховуватись саме у такому дусі, воєнізований стиль виховання дає тільки позитивні результати. Погоджується з ним і Юрій Кардашевський, який вважає, що одним із завдань організації є привити хлопцям бажання любити і бути готовим захищати Батьківщину, не за наказом, а з патріотичних почувань. А паралельно з цим підвищити рейтинг і авторитет армії серед підлітків.

* * *

СВІМ тільки починає жити. Але планів у організаторів багато. Пойтися стежками УПА на Сколівщині. Здійснити похід по заповіднику “Подільські товтри” зі сплавом на човнах річками-притоками Дністра. Усього не перелічиш. Головне, що СВІМ прагн і має реальну можливість навернути молодь у правильне русло суспільного життя, висмикнувши їх з криміналізованих підворітень, здобути авторитет серед підлітків, формуючи у них непохитні ідеали та пріоритети.

Уляна КОПЦЮХ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *