ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові медсестрі з Херсона провели складну реконструктивну операцію на щелепі

Маркіян Рой

|

41-річна медсестра Наталія Скалига отримала важкі поранення під час ворожого обстрілу по Херсону, коли перебувала на роботі у лікарні. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

41-річна Наталія Скалига понад 20 років працює медичною сестрою в Херсонській міській лікарні. 1 серпня 2023 року ворог обстріляв медзаклад. Удар припав на хірургічне та отоларингологічне відділення. В останньому і працює Наталія.

«Я той день взагалі не памʼятаю. Відчула лише, що мене відкинуло і гучний вибух. Я саме тоді нашому новому лікарю проводила екскурсію. Він, на жаль, загинув на місці», – розповідає медсестра.

Наталія внаслідок цієї атаки опинилася у вкрай важкому стані – буквально на межі життя та смерті. У жінки були множинні уламкові поранення тулуба та обличчя, переломи нижньої щелепи та шийного хребця. У перші три дні колеги сумнівалися, що Наталія взагалі виживе. А коли стан вдалося стабілізувати, її перевезли з Херсона до Києва, де виконали низку операцій.

«Я не могла їсти, дихати, ходити. Була прикута до лікарняного ліжка з купою дротів. Моєю мотивацією та силою став мій чоловік, який щодня був зі мною. Завдяки йому я почала знову усміхатися та повертатися до життя», – пригадує Наталія.

Тоді жінка ще не знала, що попереду чатує нова загроза. Після операції на щелепі та закриття дефекту пластиною, у неї почалися ускладнення. На жаль, імплант не прижився і виник остеомієліт, тобто інфекційне ураження кістки. Протягом чотирьох місяців трималась висока температура і ніхто не міг зарадити. Жінка знову опинилася у важкому стані.

За порятунком подружжя звернулося до львівських спеціалістів центру UNBROKEN. Це було пів року тому.

«Спершу ми мали побороти гостру інфекцію та дістати штучний імплант, який не прижився. Коли нам це вдалося зробити, почали будувати індивідуальний план лікування. Виготовили титановий протез з індивідуальним скронево-щелепним суглобом та провели важку реконструктивну операцію, під час якої успішно закрили дефект щелепи», – розповідає Олег Ковтуняк, щелепно-лицевий хірург, керівник центру голови та шиї.

Нині Наталія відновлюється після операції та знову працює старшою медсестрою у Херсонській лікарні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *