ОСТАННІ НОВИНИ

Як військові на фронті писали радіодиктант-2024

Наталя Дуляба

|

Цьогорічний національний радіодиктант писали не лише українці в різних регіонах, а й військові на передовій, в тому числі й в Курській області РФ. Відповідні світлини опублікував Генштаб ЗСУ.

25 жовтня об 11:00 в Україні, незважаючи на повітряну тривогу, пройшов двадцять п’ятий національний радіодиктант. І вже третій рік поспіль до його написання долучаються військові, які воюють на фронті.

Писали радіодиктант усі, хто в цей момент мав таку можливість. З аркушем паперу та ручкою в руках захисники писали текст просто на вогневих позиціях, біля гармат і бойових машин, на пунктах управління, навіть у шпиталі.

За одним із опублікованих фото видно, що свої сили у радіодиктанті спробували також й ті українські військові, які зараз виконують бойові завдання у Курській області РФ.

«Воїни не забули добавити ексклюзиву і цьогоріч – сьогодні милозвучне та мелодійне українське слово, майстерно згенероване сучасною українською письменницею, поетесою та літературознавицею Оксаною Стефанівною Забужко у трепетний текст, дзвінко зазвучало з гучномовців радіоприймачів та ноутбуків у всіх районах, де виконують бойові завдання, а вони складно записали його на папері», – так описують процес у Генштабі.

Цьогорічний радіодиктант називався «Магія голосу», текст написала Оксана Забужко.

«І так, нашого Українського голосу більше нікому й ніколи не вимкнути й не заглушити. Мова має значення, мова – це зброя, зброя нашої Перемоги», – кажуть у Генштабі, міркуючи над останнім реченням радіодиктанту-2024.

Додамо, що радіодиктант започаткувала команда Українського Радіо у 2000 році задля єднання навколо мови. Відтоді щороку з нагоди Дня української писемності та мови українці одночасно пишуть спеціально створені тексти.

У 2022 році, незважаючи на початок повномасштабного вторгнення РФ, радіодиктант написала рекордна кількість учасників – більше пів мільйона людей на всіх шести континентах, в тому числі й учені на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *