ОСТАННІ НОВИНИ

Наталія Седлецька: «Російські активи вартістю мільярд гривень, які мали відійти державі, перейшли в приватні руки маловідомого бізнесмена»

|

Керівниця київського бюро Радіо Свобода та проєкту журналістських розслідувань «Схеми» Наталія Седлецька про те,  як російський бізнес в Україні на мільярд гривень попри санкції перейшов у приватні руки:

«Російські активи вартістю мільярд гривень, які мали відійти державі, поповнити бюджет України та бути спрямовані на армію – натомість перейшли в приватні руки маловідомого бізнесмена зі зв’язками у правоохоронних органах з оточення очільника Одещини Олега Кіпера.

Бюджет не отримав ні копійки. Це відбулось попри введені санкцій РНБО, які передбачали замороження цих активів для подальшого вилучення на користь держави. Влада ніяк не зреагувала, не проконтролювала їхню збереженість та за півтора року не скористалась механізмом націоналізації бізнесу санкціонованого бізнесмена.

Мова про бізнес Ігоря Наумця – громадянина РФ, який збудував в Україні величезний холдинг «Юнігран», видобував тут щебінь і пісок, вивозячи вагонами в Росію, виготовляв тротуарну плитку та промислову вибухівку. Його активи були оцінені державою у один мільярд гривень та арештовані, а згодом і сам Наумець, якого влада запідозрила у фінансуванні тероризму потрапив під санкції.

Цілі заводи, виробничі комплекси, сотні одиниць дорогої техніки та вагонів, сотні гектарів української землі – все це мало бути націоналізоване.

Натомість над колишніми заводами Наумця на Житомирщині та Київщині тепер майоріють нові прапори – і це не прапори держави Україна. Все це майно отримало нового приватного власника, який його отримав повністю в обхід держави.

Його звати Сергій Шапран. Він бізнесмен із Броварів. Обирався в місцеву раду.

Сергій Шапран має зв’язки серед правоохоронців. На фото він – зафіксований у столичному барі разом із прокурором, у віданні якого знаходиться кримінальна справа щодо Наумця.

Та простежується і зв’язок Шапрана і з ще одним високопосадовцем, який зараз має великий вплив у владі та призначений на посаду указом Президента Зеленського. Це – Олег Кіпер. Очільник Одещини, який до цього керував столичною прокуратурою.

Наприклад зверніть увагу на інше фото з ресторану – на ньому Шапран за одним столом із своїм бізнес-партнером, який підписаний у записних книжках як «кум Кіпера», та який позичав у родини Кіпера 25 мільйонів гривень, що прямо вказано у декларації посадовця.

Щоби російські активи можна було фізично переоформити на броварського бізнесмена Шапрана з впливовими зв’язками, з них треба було спершу зняти арешт. Це в порушення юрисдикції зробив сумнозвісний суддя Печерського суду Сергій Вовк. А потім прокурор по справі раптово відмовився від власної апеляції на це рішення.

Ще залишалась дія санкцій – але на це вже вирішили не зважати.

Журналістки «Схем» Оля Івлєва та Kira Tolstyakova провели надзвичайно кропітку роботу з документального покрокового відстеження як саме ці активи перетекли в приватні руки прямо під час дії санкцій.

Мета одна. Хоча б зараз, коли все це виплило на поверхню, дати можливість владі гідно відреагувати – та стати на бік інтересів держави. Зрештою, скільки можна закупити дронів для фронту на мільярд гривень?».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *