ОСТАННІ НОВИНИ

Референдум у Молдові: підтримка вступу в ЄС переважила з незначним відривом

Наталя Дуляба

|

Майже остаточні результати голосування в Молдові показують, що проєвропейська президентка Мая Санду перемагає в першому турі президентських виборів (але буде другий тур), тоді як дані референдуму щодо інтеграції Молдови в Європейський Союз повільно змінилися на користь прихильників вступу. Про це повідомляє Радіо свобода.

Після підрахунку 98,5% голосів Санду з 42,07% випередила проросійського кандидата Александра Стояногло, який набрав 26,31%. Через те, що вона не змогла набрати понад 50% голосів, 3 листопада у Молдові пройде другий тур виборів.

Водночас попередні результати референдуму, який теж проходив 20 жовтня, засвідчили, що близько 50,16% молдован виступають «за» вступ в ЄС, а проти – 49,84%.

При цьому більшу частину ночі попередні результати референдуму свідчили на користь тих, хто відкидав більш тісну інтеграцію ЄС.

«Ймовірний позитивний остаточний результат референдуму, схоже, пов’язаний із голосами сильної західної діаспори Молдови», – зазначає видання.

Вибори і референдум пройшли на тлі заяв Заходу і влади Молдови про наміри Росії втрутитися у голосування. Зі свого боку Кремль «категорично відкидав» звинувачення у втручанні у виборчий процес в Молдові.

21 жовтня Мая Санду заявила, що голосування зазнало «безпрецедентного» нападу з боку «злочинних груп», які намагалися купити сотні тисяч голосів у спробі «підірвати демократичний процес».

Спостерігачі назвали вибори і референдум у Молдові вирішальними визначення майбутнього напрямку країни – чи буде вона мати тісніші зв’язки з Європою і Заходом, чи більше орієнтуватиметься на Росію.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Stringer/Reuters

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *