ОСТАННІ НОВИНИ

Рівень довіри до Зеленського стабілізувався на рівні 59%, – КМІС

Маркіян Рой

|

Рівень довіри до президента України Володимира Зеленського залишився стабільним з травня 2024 року 59% українців підтримують президента, тоді як 37% висловлюють недовіру. Такі результати дослідження Київського міжнародного інституту соціології.

За даними опитування, після президентських і парламентських виборів 2019 року 80% українців висловлювали довіру Володимиру Зеленському. Проте до лютого 2022 року цей показник поступово знизився до 37%, і на момент нападу більшість українців вже йому не довіряла.

З початком повномасштабного вторгнення рівень довіри різко піднявся до 90%. До кінця грудня 2023 року він знизився до 77%, у лютому 2024 року – до 64%, а до травня того ж року – до 59%.

У всіх регіонах України ситуація досить схожа й баланс довіри-недовіри позитивний. Дещо вирізняється на тлі інших схід країни, де 51% довіряє і 45% не довіряють Зеленському. В інших регіонах довіряють дещо більше – 58-62% проти 35-38%, які не довіряють главі держави.

У КМІС також зазначають, що згідно із цим самим опитуванням 54% українців уважають, що Захід хоче прийнятного для України результату, а 38%, навпаки, вважали, що Захід втомився від України й тисне на неї задля укладення несправедливого миру. Водночас більше довіряють Зеленському ті, хто вважає, що Захід хоче справедливого миру для України (69% серед них довіряють президенту), проти 29% тих, хто не довіряє. Серед тих, хто вважає інакше, і тих, хто не зміг визначитися із відповіддю на це запитання, 50% і 47% відповідно довіряють президенту, не довіряють – 48% і 42% відповідно.

Опитування проводили методом телефонних інтерв’ю (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів у всіх підконтрольних уряду регіонах України серед 2004 респондентів віком 18 років і старше. Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 та з урахуванням дизайн-ефекту 1,3) не перевищувала 2,9% для показників, близьких до 50%, та 1,3% для показників, близьких до 5%. В умовах війни, крім зазначеної формальної похибки, додається певне систематичне відхилення, але отримані результати зберігають високу репрезентативність.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *