ОСТАННІ НОВИНИ

День військового капелана: у ЗСУ служать більше 300 священників

Наталя Дуляба

|

Україна відзначає День військового капелана, цьогоріч це свято вперше припало на 12 жовтня у зв’язку зі зміною церковного календаря. Загалом у війську служать більше 300 священників різних конфесій. Про це Львівському порталу повідомили в управлінні стратегічних комунікацій ЗСУ.

Традиційно День військового капелана відзначають на честь святителя Мартина Милостивого, єпископа Турського, якого прийнято вважати засновником військового капеланства і покровителем військових капеланів. Дотепер це свято припадало на 25 жовтня, втім через перехід України на Новоюліанський календар воно змістилось на 12 жовтня.

Зараз у Збройних Силах України служать понад 300 священників та богословів від 13 релігійних організацій.

«На фронті, в тилу чи у шпиталі, вони завжди поруч зі своїми підопічними, щоб помолитись разом, здійснити Таїнство чи просто вислухати людину, якій потрібна порада духівника. Вітаємо своїх духовних отців і дякують їм за жертовність та служіння Богу й українському воїнству», – кажуть у ЗСУ.

Привітав військових капеланів й головком ЗСУ Олександр Сирський. Він наголосив, що військо нині неможливо уявити духівників, які завжди поруч не лише з бійцями, а й з їхніми сім’ями.

«Капелани – невід’ємна частина нашої боротьби за свободу і незалежність. У час, коли наші воїни героїчно воюють на полі бою, ви стали солдатами духовного фронту, уособленням віри та надії. Ваше служіння – це саме та духовна підтримка, яка супроводжує наших воїнів, вселяє у їхні душі надію й любов, віру в Бога, а також віру в нашу спільну перемогу», – відзначив командувач ЗСУ.

«Ви втішаєте тих, хто поранений тілом та духом, і повертаєте надію. Ваше слово лікує душі наших героїв, а ваша молитва захищає. Ви допомагаєте віднайти внутрішній спокій і віру в перемогу. Дякую за те, що живите віру, яка стає непереборною силою у боротьбі з темрявою», – так висловився про капеланів міністр оборони України Рустем Умєров.

Капелан – це не просто звання, а поклик серця, вважає очільник Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Павло Ткачук. Він також долучився до привітань і подякував священнослужителям за самовіддане служіння та надання військовим духовної опори.

«Капелани йдуть з нашими воїнами пліч-о-пліч, несуть не тільки духовний захист, а й силу віри, що зміцнює в найтемніші часи. Ваша молитва – наша сила. Дякуємо за вашу відданість, мужність і жертовність», – підкреслив Павло Ткачук.

Зазначимо, що капеланську службу у Збройних Силах України на законодавчому рівні запровадили лише у 2022 році. До цього священнослужителі духовно підтримували військових виключно на волонтерських засадах.

Тепер же військові капелани, представники українських церков і релігійних організацій, офіційно служать у Збройних Силах України, Національній гвардії та Державній прикордонній службі. Гасло українських капеланів – «Бути поруч».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Стратком ЗСУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *