ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські лікарі прооперували новонароджену дівчинку із кистою яєчника

Наталія Жолинська

|

Львівські хірурги та гінеколог Центру дитячої медицини успішно прооперували новонароджену дівчинку із кістою яєчника розміром як куряче яйце. Про це повідомили у медзакладі.

Новонароджену дівчинку перенаправили до Центру із пологового Львівської області, коли їй було всього тиждень. Ще у перинатальному періоді розвитку у плода діагностували рідинний утвір порожнини малого тазу. Після народження малятку провели контрольне УЗД, на якому зафіксували збільшення розмірів утвору та негативні зміни його вмісту.

Відтак, після огляду та обстеження медики виявили, що у новонародженої дитинки – величезна кіста правого яєчника, яка має неоднорідний вміст (ймовірно некроз). Тоді львівські спеціалісти прийняли рішення провести хірургічне втручання лапароскопічним методом (за допомогою невеликих проколів). Операція пройшла успішно.

Кіста була розміром близько 10 сантиметрів. Це для порівняння, як велике куряче яйце. Разом із кістою лікарям довелось видалити і праві придатки матки, оскільки під час пологів відбувся перекрут яєчника і розпочався процес некрозу. На 18 добу після втручання малятко виписали додому у задовільному стані.

«Після такої операції у батьків виникає питання чи зможе донька у дорослому віці мати дітей. Звичайно, ризики є завжди, але залишились ліві додатки, які при правильній роботі спроможні взяти на себе дану функцію», – розповіла дитячий хірург-інтерн Соломія Ковч.

Зазначимо, що з цією патологією народжується одна дитина із 1 – 2,5 тисяч.

«Такі дітки повинні обов’язково спостерігатися у дитячого гінеколога і проходити планові огляди раз на рік. Таким чином нам вдасться тримати ситуацію під контролем. А з початком статевого дозрівання за такою пацієнткою спостереження має бути ще ретельніше, щоб попередити будь які зміни, що можуть спричинити ризик негативного впливу на єдиний яєчник», – наголосила гінеколог Центру Наталія Козак.  

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *