ОСТАННІ НОВИНИ

Школярів в Україні пропонують більше не нагороджувати медалями

Наталя Дуляба

|

У Верховній Раді України пропонують врешті відмовитися від радянської традиції вручення медалей найкращим школярам. Про це повідомила народна депутатка зі Львова Наталія Піпа.

11 вересня парламентський комітет з питань освіти, науки та інновацій рекомендував відмінити виготовлення золотих і срібних медалей державного зразка та їхнє вручення у школах. Таким чином в Україні пропонують відмовитись від цієї радянської традиції.

Адже як відомо, наявність медалі не дає жодних переваг абітурієнту при вступі.

«За останні роки ми мали збільшення кількостей медалей, але водночас – освітні розриви і зниження рівня знань випускників шкіл за час Covid-19 і великої війни. Цей анахронізм ще існує лиш у пострадянських країнах», – прокоментувала Наталія Піпа.

За її словами, відмовившись від медалей у школах, Україна також зекономить кошти у держбюджеті. Наприклад, на 2025 рік на виготовлення золотих початковий запит становив 4,6 млн грн, на срібні медалі – більше 1 млн грн.

Водночас тих учнів, які найкраще вчаться, на думку депутатки, школи зможуть нагороджувати власними відзнаками.

«Вважаю, що еліта виховується не золотими медалями, а цінностями, знаннями і компетенціями. Сумно і смішно водночас, коли школи дають медалі, щороку їхня кількість зростає, а учні потім не можуть НМТ пристойно здати… Знання і медалі мають мало що спільного зараз», – додала Наталія Піпа у коментарях під своїм дописом.

Довідково: за успіхи в навчанні випускників шкіл медалями почали нагороджувати ще в Російській імперії у 1828 році. Потім цю традицію перейняв і СРСР.

В Україні вручення медалей продовжили і після здобуття незалежності.

У 2000 році в Україні змінили назву золотої та срібної медалей: замість «За особливі успіхи у навчанні» стало «За високі досягнення у навчанні» для золотої, «За успіхи у навчанні» – «За досягнення у навчанні» для срібної медалі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото з відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *