ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні виявили новий штам коронавірусу

Наталя Дуляба

|

Наприкінці липня в Україні офіційно зареєстрували три випадки FLiRT – нового субваріанту коронавірусу Omicron. Про це Львівському порталу повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

Так, у трьох людей підтвердили субваріант коронавірусу FLiRT. Двоє з них – мешканці Києва, ще один – Івано-Франківської області. Захворіли дві жінки та чоловік віком 60+ років.

Зазначимо, штам FLiRT походить від варіанту Omicron. Через специфічні мутації в білку-шипі вірус краще зв’язується з клітинами та уникає імунної відповіді. Тобто FLiRT швидше вражає ослаблений імунітет, а захворіти можуть навіть раніше вакциновані. Однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби, запевняють у МОЗ.

ВООЗ поки що не надає специфічної оцінки щодо небезпеки штаму FLiRT, однак зазначає, що він потребує моніторингу на рівні кожної країни. Наявні дослідження показують, що поточні вакцини, зокрема бустери, залишаються ефективними для захисту від важких форм коронавірусу, хоча й не можуть повністю запобігти зараженню новим штамом.

Вакцинуватися можна в пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря. Зараз в Україні для дорослих і дітей використовують омікрон-специфічні вакцини (виробник «Pfizer»).

Нагадаємо, у липні у Львові різко побільшало хворих на коронавірус: протягом місяця до лікарень потрапили 20 пацієнтів, тоді як у червні такий був лише один.

За тиждень 29 липня – 4 серпня у Львівській області на Covid-19 захворіли 496 людей, в тому числі 54 дитини. Це більш ніж вдвічі більше, аніж занедужали у попередній тиждень.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *