ОСТАННІ НОВИНИ

Як відреагували у світі на масовані обстріли населення України

Андрій Котенський

|

За  п’ять останніх діб терористична росія випустила по Україні щонайменше 500 ракет та дронів. Партнери України засудили дії терористичної росії і готують чергові кроки для підтримки нашої обороноздатності:

Голова Європейської ради Шарль Мішель вважає, що останній масований обстріл України з боку Росії свідчить про незацікавленість Москви у будь-яких мирних переговорах.

«Для тих, хто вірить чуткам про те, що Росія справді зацікавлена у мирних переговорах, рекордна кількість безпілотників, випущених за останні 24 години по Україні, свідчить про справжні наміри Москви», – вказав очільник Євроради.

Він наголосив, що російські атаки є ще більш цинічними, позаяк посилились саме в період новорічних свят.

«Дух України не можна зламати. ЄС підтримує Україну», – підсумував Мішель.

Росію змусять відповісти за її воєнні злочини, заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель після нової масованої ракетної атаки РФ на Україну 2 січня.

«Росія розпочала новий рік, випустивши понад сотню ракет і безпілотників по Києву, Харкову та інших містах, цілячись у цивільне населення, руйнуючи житлові квартали та життєзабезпечувальну інфраструктуру. Росія буде притягнута до відповідальності за свої воєнні злочини. Ми стоїмо з Україною», – повідомив Жозеп Боррель.

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський закликає дати Україні далекобійні ракети, щоб відповіти Путіну мовою, яку він розуміє.

За його словами, світ має посилити санкції проти Росії щоб Москва не могла «створювати нову зброю з контрабандних компонентів», а також надати Києву ракети дальнього радіусу дії, які дозволять Україні знищити пускові майданчики й командні центри рашистів.

«Ми повинні відповісти на останню атаку по Україні мовою, яку розуміє Путін», – закликав Радослав Сікорський.

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок також засудила останній масований ракетний обстріл Росією України вранці 2 січня.

«З кожною ракетою Путін показує, що хоче знищити Україну», – вважає очільниця німецького зовнішньополітичного відомства.

Вона нагадала, що системи протиповітряної оборони Patriot і IRIS-T, які Україні дають союзники, «рятують життя кожного дня».

«Ми будемо поруч з народом України доти, доки він цього потребуватиме, доки не буде можливе повсякденне життя без страху та терору», – підсумувала Бербок.

Посол США в Україні Бріджит Брінк після чергових атак РФ наголосила, що «зараз надзвичайно важливо підтримати Україну, щоб зупинити Путіна».

«Путін зустрічає 2024 рік, запускаючи ракети по Києву та по всій країні, в той час як мільйони українців ховаються від холоду. Сьогодні вранці в Києві лунали гучні вибухи. Надзвичайно важливо підтримати Україну зараз, щоб зупинити Путіна», – заявила вона.

Президентка Словаччини Зузана Чапутова закликала надати Україні засоби для самозахисту у війні з РФ.

«Ще один Новий рік, ще одне звірство. Найкращий спосіб гарантувати, що агресія Москви не продовжиться в наступному році – це надати Україні засоби, необхідні для самозахисту», – вказала Чапутова.

За її словами, РФ випустила рекордну кількість ракет та безпілотників по містах і селищах України, щоб тероризувати мирне населення.

За словами Президента України Володимира Зеленського, за п’ять останніх діб терористична росія випустила по Україні щонайменше 500 ракет та дронів.

Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс оголосив про надання Києву «сотень зенітних ракет» до британських комплексів ППО на тлі масованої атаки Росії по Україні 29 грудня.

«Сполучене Королівство швидко посилює протиповітряну оборони України після смертоносних ударів Путіна. Сотні ракет британського виробництва будуть надіслані Україні, щоб захиститись», – підкреслив Грант Шаппс.

Водночас він назвав удари Росії 29 грудня «відчайдушною і марною спробою відновити динаміку після катастрофічної втрати сотень тисяч призовників» і напередодні приниження Путіна через початок третього року його «триденної війни».

Нагадаємо, вранці 2 січня російські окупанти атакували Україну. Ракети змінювали свій курс, але зрештою полетіли на Київ. На столицю згодом ворог запустив й аеробалістичні ракети «Кинджал».

Командувач Повітряних Сил Микола Олещук відразу заявив, що зараз Росія фактично повторила свою найбільш масовану атаку, здійснену 29 грудня.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що Росія випустила по Україні 99 ракет різного типу та 35 «Шахедів». Українська ППО знищила 72 ракети та всі дрони.

Вже відомо про влучання у Києві та 20 постраждалих. На місцях працюють рятувальники та інші служби. В Київській області загинуло подружжя, ще шестеро отримали поранення. Є значні руйнування.

Дізнавайтесь найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *