ОСТАННІ НОВИНИ

Із комунальних маршруток Львова почали викидати пенсіонерів?

Андрій Котенський

|

Не минуло й тижня, як водії маршруток «Львівського комунального підприємства АТП 1» почали виганяти стареньких пенсіонерів із автобусів на вулицю. Відбувається це на фоні заяв мера Львова Андрія Садового про те, що проїзд у комунальному міському транспорті міста залишається безкоштовним для пенсіонерів.

 

За словами очевидиці Анастасії Коробової, яка опублікувала фото маршрутки і частину відео інциденту у спільноті «Варта1», водій маршруту №39, що належить «АТП 1», із нецензурною лайкою намагався виштовхати стареньку жінку зі салону.

«Їхала сьогодні в 39 маршруті. На зупинці біля готелю Львів, у сторону АС2 підсіла пенсіонерка, яка хотіла їхати по посвідченню. Водій сказав їй виходити. Жінка відмовилася і сказала, що має право їхати, бо рішення про сплату за дорогу пенсіонерами є незаконним. Водій заглушив мотор та криючи стару матами пішов до неї і вже протяг руки, щоб її викинути з транспорту, але дякувати Богу якийсь чоловік з вулиці витяг його. Водій сів за кермо та продовжував ображати стару жінку. На мої зауваження, що рішення Верховної Ради про безоплатний проїзд для пенсіонерів ще не було скасовано, він казав що в нього свої закони – закони адміністрації», – повідомила жінка.

Окрім того, очевидиця приголомшена байдужістю людей, які сиділи у салоні і споглядали за нападом на стареньку мовчки.

«Не буду описувати всього того, що відбувалося, мене вразило інше – байдужість людей в транспортному засобі, особливо чоловіків. Коли вийшла з маршрутки, то сфотографувала номери, але вони вийшли розмитими. Також зателефонувала на гарячу лінію міської ради… Я розумію, що в маршрутках і так не комфортно, і багато тих, хто проти щоб пенсіонери каталися туди-сюди. Але має бути повага, дотримання Законів України!», – обурилася Анастасія Коробова.

Як відомо, із 20 січня проїзд у львівських маршрутках та по області став для пенсіонерів платним. Таке рішення прийняли автотранспортні підприємств регіону.

«Ситуація заходить в тупик через невирішення цієї проблеми з боку Верховної Ради України та Кабінету міністрів України. Пенсіонерам пільги на транспортні послуги не передбачені Законами України», – мовилося у повідомленні Асоціації перевізників області.

Після цього Міський голова Львова Андрій Садовий, запевнив, що: «На наших підприємствах, які є підконтрольні місту, люди як їздили так їздитимуть». Тобто проїзд у комунальному міському транспорті залишили й надалі безкоштовним для пенсіонерів.

Тим часом заступник міського голови з питань ЖКГ Сергій Бабак заявив, що у низці міст вже відмовилася від пільгового перевезення і в комунальному, і приватному громадському транспорті, і ні в одній європейській країні нема пільгового проїзду в громадському транспорті, а працює монетизація пільг для перевізників.

«Не треба нічого придумувати, в світі давно все придумано. Я не знаю, щоб десь у країнах Європи був пільговий проїзд. Є чітке поняття монетизації пільг для перевізників… Навіть при комуністах, при тій шаленій диктаторській державі не було безкоштовного проїзду. Держава має виконати свою функцію та врегулювати це питання, а не скидати це на органи місцевого самоврядування», – прокоментував раніше ситуацію Сергій Бабак.

Також відомо, що «Фіакр Львів» обслуговував маршрути №13, 17, 18, 22, 24, 30, 34, 39, 41 та 43. Але після завершення договорів 30 червня 2017 року їх було передано комунальному перевізнику «АТП 1». У свою чергу «Фіакр-Львів» назвав такі дії Львівської міської ради «рейдерським захопленням».

Вже цього року у Львові мають оголосити конкурс на перевезення в маршрутках. Зокрема, 12 січня виконавчий комітет Львівської міської ради повернув ряд маршрутів приватним перевізникам. Серед них і маршрут №39, який належить ТОВ «Фіакр-Львів».

Тим часом дані GPS навігації громадського транспорту Львова свідчить, що маршрут й надалі обслуговує «АТП 1».

Після  розголосу у ЗМІ Асоціяція перевізників уточнила, що бабусю хотіли викинути не з маршрутки «АТП 1».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *