ОСТАННІ НОВИНИ

Новий голова Верховного Суду хоче більше повноважень

|

Новий голова Верховного Суду України Ярослав Романюк має намір повернути ряд повноважень, втрачених під час судової реформи 2010 року. Про це він заявив на брифінгу після свого обрання, передає «ЛІГАБізнесІнформ».

«Я буду домагатися, щоб законодавчим шляхом Верховний Суд був наповнений повноваженнями, необхідними для того, щоб реалізовувати своє головне призначення – забезпечення єдиної судової практики всіма судами України», – зазначив Романюк.

«Якщо раніше Верховний Суд був судом касаційної інстанції у цивільних та кримінальних справах, то сьогодні завданням ВСУ є забезпечення однакового застосування всіма судами України однієї і тієї ж норми матеріального права. Ми ставимо перед собою мету домогтися того, щоб ВСУ було надано додаткові повноваження, оскільки сьогоднішніх повноважень недостатньо. Вони дають нам можливість усунути розбіжності у застосуванні права тільки після розгляду справи Вищим спеціалізованим судом України. Ми будемо домагатися, щоб процедура допуску була передана у ВСУ», – сказав Романюк.

Також, за словами новообраного голови ВСУ, він добиватиметься, щоб ВСУ втручався не тільки, коли суди допустили неоднозначне застосування норм права, а щоб ВСУ мав право попереджати неоднакове застосування судами однієї і тієї ж норми закону.

«Це має стосуватися норм не лише матеріального права, а й процесуального права. Особливо в тих випадках, коли йдеться про обмежений доступ громадян України до суду, а також у тих випадках, коли грубе порушення норм процесуального права призвело до неправильного вирішення справи», – сказав він.

Крім того, Романюк зазначив, що також невідкладного вирішення потребує проблема розселення двох судів – Вищого спеціалізованого суду України з розгляду кримінальних і цивільних справ та ВСУ.

«Ця проблема особливо гостро стоїть у Вищому спеціалізованому суді України. Той стан, в якому знаходяться судді ВСУ та працівники апарату суду, є неприпустимим для нормальної повноцінної роботи правосуддя», – підкреслив Романюк.

Нагадаємо, що сьогодні пленум Верховного Суду обрав новим головою колишнього першого заступника голови суду Ярослава Романюка.

Попередній керівник суду Петро Пилипчук пішов у відставку 18 квітня.

Коментарі

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *