ОСТАННІ НОВИНИ

Для прихильників українських партій визначальними є мова та геополітика

|

Для українських виборців важливими є питання геополітичної спрямованості та мови, а не економічної програми тієї чи іншої політичної сили. Про це свідчить опитування, яке проводили спільно Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та соціологічна служба Центру Разумкова.

Як вказано в дослідженні, проєвропейська зовнішньополітична орієнтація характеризує електорати  ВО «Свобода»: 64% – за вступ України до Євросоюзу, 69% – проти приєднання України до Митного Союзу з Росією, Білоруссю, Казахстаном;  ВО «Батьківщина»: 65% –  за вступ до ЄС, 57% – проти вступу до Митного Союзу,  «УДАРу»: 69% –  за вступ до ЄС, 47% – проти вступу до Митного Союзу; Партії Наталії Королевської «Україна – вперед»: 64% за вступ України до ЄС і 43% (деяка перевага) – проти вступу до Митного Союзу.  Водночас серед виборців цих політичних сил переважає, хоч і різною мірою,  негативне ставлення до вступу України до НАТО: ВО «Батьківщина» – 55% («за» – 23%), «УДАР» – 49% («за» – 17%),  «Україна – вперед» Н.Королевської – 63% («за» – 18%),   ВО «Свобода» – 42% («за» – 36%).

Натомість виразно проросійськими, антинатівськими та анти європейськими є виборці Партії регіонів (69% – за приєднання України до Митного Союзу Росії, Білорусі та Казахстану, 49% – проти вступу України до ЄС, і 77% – проти вступу до НАТО) та  Комуністичної  партії України (79% – за приєднання України до Митного Союзу, 73% – проти вступу України до ЄС і 84% – проти вступу до НАТО).  

Як випливає із результатів дослідження, найбільш диференційованим є електорат політичних партій в питанні надання російській мові статусу офіційної. Абсолютна більшість виборців ВО «Свобода» (94%), ВО «Батьківщина» (85%),  «УДАРу» (74,0%) та переважна більшість виборців «Україна – вперед» Н.Королевської (53%)  – проти надання російській мові статусу офіційної мови, а переважна більшість виборців Партії регіонів (67%) та Компартії України (62%) – за надання російській мові статусу офіційної в Україні. Але навіть серед виборців КПУ 30% – та ПР (27%) – проти офіційного статусу російської мови.

Ставлення виборців різних політичних сил до імпічменту Президенту Віктору Януковичу теж є лінією політичного поділу: підтримують ідею імпічменту Президенту виборці ВО «Батьківщина» (72%), ВО «Свобода» (74%), переважна більшість «УДАРу» (47%, а 31% – не підтримують). Не підтримують ідею імпічменту виборці Партії регіонів (92%) та переважна більшість виборців Комуністичної партії (53% не підтримують, 27% – підтримують) та  «Україна – вперед» Н.Королевської (50% не підтримують, 22% підтримують).

Головну причину невідповідності демократичним стандартам громадяни вбачають насамперед у тому, що  – партiї обстоюють не iнтереси людей, а лише своїх лiдерiв та фiнансово-економiчних кланiв (42%),  що   партiї не дотримуються у своїй дiяльностi тих програм та цiлей, якi заявленi (38%), що партiї фiнансуються невiдомо як, переважно – олiгархами (34%) і що  партiї не мають реального зв`язку з громадянами (35%).

Водночас лише 6% громадян готові    видiляти   грошi   на   якусь   полiтичну   партiю,   якщо будуть   певнi,   що   ця партія   виражає   їхні  інтереси  (у 2009 році готових фінансувати «свою» партію було більше – 10%). Середній  щомісячний «внесок» тих, хто готовий давати кошти на партію, – 135 грн (у 2009 р. – 85 грн).  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *