ОСТАННІ НОВИНИ

Мажоритарка-2014. 123-й округ. Котеляк vs Батенко. Дежавю

Петро ЗЕНИК, Львівський портал

|

Одномандатний виборчий округ № 123
Новий Розділ, Золочівський, Миколаївський, Перемишлянський райони
Діючий депутат – Лідія Котеляк (ВО «Батьківщина»)

Минулі вибори у цьому окрузі були чи не найскандальнішими на Львівщині. Тоді у боротьбі за мандат зійшлися представник обє’днаної опозиції Лідія Котеляк та формальний самовисуванець, але завжди близький до влади Тарас Батенко. Протягом усього виборчого процесу сторони звинувачували один одного у різноманітних провокаціях та нечесній грі. Деякі звинувачення луснули як мильна бульбашка, деякі отримали логічне продовження – як-от церковні догани священикам, що агітували в церквах за Батенка.

У підсумку козирі Котеляк виявилися вагомішими. Вона перемогла свого опонента, здобувши 30.12% голосів. Батенко відстав на 6,5% відсотків, ледве обігнавши відомого письменника Василя Шкляра, який прийшов на фініш третім.

Нинішні вибори нагадують дежавю. При всій повазі до інших семи кандидатів, всі очікували на продовження двобою Котеляк-Батенко. Обидва політики заручилися підтримкою потужних політичних сил і всерйоз розраховують на перемогу. От хіба що особливих скандалів цього року не помітно. Хоча час ще є.

Лідія Котеляк – 51 рік, народний депутат України. Висунута партією «Народний фронт».

Переможець виборів 2012 року добре відома на Львівщині як громадський активіст та один з лідерів партії «Батьківщина». До партії Лідія вступила у 2008 році і уже за два роки була обрана першим заступником голови Львівської обласної партійної організації.

На парламентських виборах 2012 року була обрана народним депутатом України від своєї політичної сили. У грудні 2012 року увійшла до фракції ВО «Батьківщина» у Верховній Раді та стала членом Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Лідія Котеляк – голова Львівського осередку Всеукраїнської громадської організації «Жінки Батьківщини». Під її керівництвом проходять постійні благодійні акції; зустрічі з жінками; піклування та постійна допомога малозабезпеченим сім`ям, інвалідам, дітям-сиротам, ветеранам тощо; організація центрів юридичної та психологічної допомоги жінкам. Львівський осередок організації визнаний найкращим в Україні.

Цьогоріч Лідія Котеляк створила громадську ініціативу «Матері мобілізованих», яка об’єднує матерів бійців, які захищають територіальну цілісність України і допомогає їм. Зараз організація влаштувала масштабний всенародний збір найнеобхіднішого для українських воїнів: збирає теплі речі, ліки, дощовики, гумовці та продукти харчування. При ініціативі цілодобово працює  гаряча телефонна лінія, і Котеляк, гордиться тим, що туди звертаються за допомогою матері з усієї України.

Лідія Котеляк є заступником голови тимчасової слідчої комісії, що контролює використання коштів міністерством оборони, безпосередньо займається контролем благодійних коштів, що надходять на рахунки військового відомства. Сама їздила в гарячі точки.  У цьому пані Лідія має й особисту мотивацію – одного з її трьох синів мобілізовано до лав Збройних сил України.

Раніше Котеляк була успішним підприємцем.  Після закінчення економічного факультету  «Львівської політехніки» відкрила власну справу — студію звукозапису «Ліда», яка за кілька років перетворилась на солідне підприємство, лідера серед компаній у Західному регіоні України.

Тарас Батенко – 40 років, директор філії «Магістральні нафтопроводи «Дружба» ПАТ «Укртранснафта». Висунутий Блоком Петра Порошенка.

Батенка можна назвати типовим, хоча й талановитим кар’єристом. Протягом багатьох років він вміло використовував політичну кон’юктуру та особисті зв’язки для підйому по щаблях владного олімпу. І це йому вдавалось доволі непогано. Наразі вершинами його кар’єри були посада заступника голови ЛОДА та нинішнє директорство у компанії магістральних нафтопроводів «Дружба». Зрозуміло, що це не є стелею для планів амбітного Батенка. Два роки тому він поставив для себе наступне завдання – народне депутатство. Тоді не вийшло. Та немає сумнівів, що цього разу Тарас підготувався значно серйозніше.

Першу спробу увійти в адміністративні структури Батенко зробив усередині 90-х років, ставши прес-секретарем голови Львівської облради Ореста Фурдичка. Однак після першої ж невдало організованої прес-конференції, Фурдичко звільнив свого недосвідченого прес-секретаря.

Після цього Батенко опиняється у колі народного депутата Тараса Стецьківа, а відтак і в провладній  партії НДП. Довгий час він працював аналітиком в команді Стецьківа, пробував свої сили у журналістиці,  а в 2002 році знову опиняється поблизу влади – на посаді прес-секретаря голови ЛОДА Мирона Янківа. Саме на цій посаді Батенко спричинився до серйозного скандалу – йому приписують написану на замовлення адміністрації Президента «аналітичну записку», в якій автор не лише відверто ганив національно-демократичні сили Львівщини (у тому числі, і вчорашніх соратників з команди Стецьківа), але й давав київській владі рекомендації, як боротися з ними.

З відставкою Янківа Батенко влаштувався в «Інституті розвитку міста» – піар-структуру львівського мера. Саме Андрій Садовий, як стверджують, протегував свого піарника на наступну посаду.

Зоряний час Батенка настав з приходом до влади «помаранчевої» команди. Напередодні виборів 2004 року Батенко стає керівником прес-служби у виборчому штабі Ющенка у Львівській області, очолюваному Петром Олійником. Після перемоги Олійник, що став головою ОДА, належно оцінив віддану роботу Батенка, призначивши його своїм заступником з гуманітарних питань.

Оскільки розподіл посад тоді відбувався за квотним принципом, то Батенкові у січні 2005 року довелося терміново вступити до лав УНП, щоб отримати посаду. Але вже за три місяці він переходить до значно перспективнішої президентської «Нашої України».

Якимись особливими досягненнями на посаді заступника голови Львівської ОДА з гуманітарних питань Батенко не запам’ятався. Характерна оцінка роботи чиновника з боку фракції «Пора» на одній із сесій у квітні 2008 року.  Голова фракції Богдан Кук оприлюднив тоді звернення фракції щодо загрозливої ситуації, що склалася в гуманітарній сфері області. За його словами, обласна адміністрація втратила контроль за цією сферою. А у цьому, на думку «Пори», винен профільний заступник голови ЛОДА Тарас Батенко, який замість працювати, «займається політичними інтригами і формуванням власного іміджу», що йде на шкоду роботі..

У 2008 команда Олійника йде з ЛОДА і Батенкові залишається лише роль простого депутата обласної ради. Проте за рік він знову шокує всіх, ставши  у серпні 2009 року директором філії «Магістральних нафтопроводів «Дружба». Історія з призначенням Батенка, який до цього не мав жодного відношення до нафтогазової сфери, виявилася не зовсім гарною. Тараса спочатку призначили заступником, а за кілька днів діючого директора , до речі, колегу Батенка по фракції «Наша Україна» у Львівській облраді Леоніда Мельника,  у доволі брутальний спосіб звільняють. І молодий 35-річний політик раптово очолює велику державну структуру з мільйонними оборотами.

Вирішальну роль у цьому призначенні зіграв Олександр Лазорко – один із найдосвідченіших менеджерів Ігоря Коломойського, під неофіційним патронатом якого тоді перебував НАК «Нафтогаз України». За інформацією ЗМІ, Лазорко був близьким приятелем і кумом Батенка.

Що цікаво, обидва – Лазорко, і Батенко – примудрилися зберегти свої посади під час тотальної зачистки «помаранчевих» кадрів. після приходу до влади Януковича. Не дивно, що 2010-му Тарас Батенко пориває з «Нашою Україною». Тогно ж року він знову стає депутатом облради, але уже як самовисуванець.

Вибори Батенко виграв на Золочівщині. У тому ж окрузі він вирішив здобути і звання народного депутата у 2012-му. Під час виборів «нафтовик» Батенко поводив себе як справжній олігарх, намагаючись підкупити не лише виборців, але навіть священиків. У результаті трьох з них Львівська архиєпархія Української греко-католицької церкви покарала суворими доганами за агітацію на користь Батенка.

Постійні конфлікти з кандидатом мала його основна суперниця – кандидатка від об’єднаної опозиції Лідія Котеляк, яка звинувачувала опонента в нечесному веденні кампанії проти неї .

Зокрема, за заявою Батенка, був влаштований обшук в офісі громадської організації “Жінки Батьківщини”, яку очолює Котеляк, – нібито шукали «чорний піар» на нього.

Штаб Лідії Котеляк у Перемишлянах заявив, що двоє чоловіків напали на машину агітаторів з погрозами. Серед нападників була довірена особа Тараса Батенка. В іншому випадку  лише за одну ніч були знищені 64 білборди з агітацією за Котеляк. ЇЇ довірена особа в Миколаївському районі Андрій Гергерт заявив, що «проводиться повномасштабна війна зі боку Тараса Батенка».

Додамо, що напередодні виборів Тарас Батенко традиційно змінив політичну силу, під брендом якої намагатиметься здобути мандат. І якщо у 2012-му учорашній «уенпіст» та «нашоукраїнець» раптово відновив свою членство в Українській республіканській партії, до якої належав у юності, то тепер він раптово відчув спільність поглядів зі значно потужнішою силою – Блоком Петра Порошенка.

Василь Ільків – 50 років, директор КП «Львівська багетна фабрика». Висунутий ВО «Батьківщина».

Представник «Батьківщини» є маловідомим серед політиків, проте активним бізнесменом. Очолює Львівську багетну фабрику, яка займається виробництвом дерев`яних будівельних конструкцій та столярних виробів. Є головою організації об’єднання  роботодавців «Добробут» та заступником  Львівського обласного об’єднання організацій роботодавців. Свого часу одне з численних видань, яке заробляє на різноманітних рейтингах, навіть включило Ільків у двадцятку найвпливовіших людей Львівщини.

Свою слабу впізнаваність на окрузі Ільків вирішив компенсувати радикальними заявами в стилі Олега Ляшка. На дебатах у львівському прес-клубі дісталося від нього обом головним фаворитам на цьому окрузі.

Тарасу Батенку було вказано на те, що виборці уже двічі «прокатали» його кандидатуру (насправді раз –ред.) – навіщо мовляв, він знову морочить їм голову?

Що стосується Лідію Котеляк, то Василь Ільків заявив, що вважає колишню членкиню ВО «Батьківщина» зрадницею партійних інтересів і не бажає з нею навіть зустрічатися на політичних дебатах. Цікаво, що два роки тому, коли Котеляк перемагала в цьому окрузі під прапорами «Батьківщини», сам Ільків належав до «Фронту змін», який фактично став предтечею «Народного фронту», до якого приєдналася Лідія Котеляк.

Василь Ільків також активно використовує тему «негайного референдуму зі вступу України до НАТО», заявляючи що вразі обрання буде вимагати і від Президента, і від Верховної Ради якнайшвидше зняти позаблоковий статус України.

ЦВК також зареєструвала по цьому округу наступних кандидатів:

Григорій Бевз – 38 років, директор ТОВ “Дослідно-механічний завод «Карпати». Самовисуванець.

Анатолій Бродецький – 71 рік, пенсіонер. Висунутий Комуністичнаою партією України.

Назар Данилів – 26 років, боєць 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар». Самовисуванець.

Петро Марунчак – 37 років, проходить військову службу за призовом під час мобілізації. Самовисуванець.

Анатолій Шалаєв – 36 років, редактор газети “Новий погляд – райони”. Висунутий партією «Сила Людей».

Роман Ясінський – 35 років, голова Львівського обласного благодійного фонду «Майбутнє сиріт». Висунутий Радикальною партією Ляшка.

13 жовтня з’явилося повідомлення, що радикальна партія Олега Ляшка на своєму з’їзді скасувала балотування з виборів десятьох своїх кандидатів.Серед них – Роман Ясінський.

Фото: www.vsemisto.info 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *