ОСТАННІ НОВИНИ

Територія обману

«Ратуша», 14 лютого

|

Львів’ян знову банально обдурили

 

Прикриваючись проведенням європейського чемпіонату з баскетболу, міський голова Андрій Садовий пропхав через сесію виділення підконтрольному комунальному підприємству земельної ділянки для будівництва спортивного комплексу в стражденному Снопківському парку. Ситуація, без перебільшень, виглядає саме так, а не інакше, з багатьох об’єктивних причин. 

7 лютого, на минулій сесії міської ради, останнім питанням серед додаткових ЛКП «Спортресурс» погодили місце розташування земельної ділянки та надали дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею2,7 гана вул. Липова Алея, 5 «у постійне користування для будівництва та обслуговування інфраструктури багатофункціонального спортивного комплексу за рахунок земель, що не надані у власність або користування». Перший нюанс — згадана ділянка є якраз на території Снопківського парку, по якому зараз триває процес затвердження меж, адже востаннє офіційно межі були затверджені ще 1984 року, а потім їх неодноразово перекроювали, проте процес затвердження цілком так і не пройшли. Нагадаємо, впродовж останніх кількох місяців з боку міської влади були дві агресивні спроби забудувати парк, спершу — приватними котеджами вулицю Кримську, згодом — облаштувати в парку величезний концертно-спортивний комплекс. 

Другий нюанс — ділянка входить до території цілісно-майнового комплексу «Україна», який належить ФК «Карпатам» і де клуб нещодавно збудував футбольні поля. І нарешті третій нюанс — чиновники на сесії подали це питання під соусом «для потреб «Євробаскет-2013», а також як ініціативу, яка йде від ФК «Карпати». Сам Андрій Садовий закликав депутатів виявити громадську позицію, мовляв, сьогодні останній день, не вирішимо — ганьба на всю Європу тощо. НІХТО чомусь не задумався, чому це бургомістр таке важливе питання ставить на голосування останнім у розділі «різне»… А варто було б.

 

Обурені «Карпати»

 

Першими обурились власне «Карпати». В офіційній заяві від футбольного клубу читаємо: «Йдеться про земельну ділянку, що входить до території цілісно-майнового комплексу «Україна», на якій у вересні 2012 року ФК «Карпати» урочисто відкрив три сучасні футбольні поля з трав’яним покриттям, де тренуються понад 700 дітей шкільного віку з карпатівських шкіл та Академії, а також юнацька та молодіжна команди клубу. Нагадаємо, що ще торік на цьому місці було сміттєзвалище, яке львівський клуб виключно власним коштом перетворив на футбольну оазу для дітей, за що отримав спеціальну відзнаку Федерації Футболу України».

«Андрій Іванович вчинив не надто благородно, обвівши навколо пальця депутатів та голів фракцій, адже «презентував» на сесії передачу верхніх полів під забудову… як ініціативу самих «Карпат», підсиливши свою позицію здалеку продемонстрованим «офіційним листом» від львівського клубу (принагідно, нам вельми кортить побачити цю підробку, яка дивним чином випарувалась, тільки-но за ухвалу було проголосовано)!», — обурюються «Карпати».

Також футбольний клуб повідомляє, що на засіданні Координаційного комітету з підготовки та проведення в Україні фінального турніру Чемпіонату Європи 2015 року з баскетболу цю ділянку було визначено як непридатну для зведення на її місці багатофункціонального спортивного комплексу. Тому ФК ставить риторичне запитання: «Що ж незабаром постане на футбольних полях? Комплекс багатоповерхових житлових будинків? Дача для мера з особистою стайнею та вертолітним майданчиком?» «Андрій Садовий не просто вкотре ошукав громаду міста, він зробив це цинічно, похитнувши під собою мерське крісло», — підсумовують ФК «Карпати».

Реакцію «Карпат» можна зрозуміти, адже в затвердженій ухвалі сесії міської ради є навіть такі слова: «беручи до уваги рішення виконавчого комітету від 25.01.2013 № 50 «Про розроблення детального плану території у межах вулиць Зеленої, Липової Алеї, В. Стуса, Кубанської»… Нагадаємо, при ухваленні цього питання на виконавчому комітеті відповідальним за розроблення та фінансування документа визначили ТзОВ «Клуб професійного футболу «Карпати». Адже саме «Карпати» подали в грудні звернення у міську раду щодо створення інфраструктури багатофункціонального концертно-спортивного комплексу на базі свого стадіону «Україна» (вул. Липова Алея, 5).

 

Непрості ініціативи

 

Рішення виконкому, яке було начебто на користь «Карпат», виявляється, є таким лише на перший погляд. Бо взявши до уваги з того рішення лише вигідну частинку (а саме — розроблення детального плану, що означає в перспективі банальну забудову), рішення сесії міської ради 7 лютого вже було «протиснено» на користь структури міськради ЛКП «Спортресурс». Чесно кажучи, ця ситуація трохи нагадала автору підготовку до «ЄВРО-2012», коли за ініціативи міського голови усіх потенційних інвесторів на побудову арени просто порозганяли і врешті будувати стадіон почали за міські кошти. Зазначимо, що ця ініціатива добряче загнала місто у борги, адже чималенький кредит під початок будівництва було взято під шалені відсотки… Звідки має взяти гроші на будівництво нового комплексу комунальне підприємство «Спортресурс», залишається загадкою. У Львова на дорогі спортивні розваги коштів нема — доведено «ЄВРО-2012». Отже, з держбюджету? 

Тут буде доречною оцінка дій бургомістра очільником «Молодих регіонів» Львівщини Богданом  Хруставчуком: «Складається враження, що наш мер настільки горить бажанням сконцентрувати все у своїх руках, зокрема і кошти, виділені на проведення у Львові «Євробаскету-2015», що втратив здоровий глузд».

«Минулого четверга стався, можна сказати, прокол Андрія Івановича, де він нашвидкуруч вирішив провести рішення щодо «Євробаскету» у Львові, аби повністю цей процес контролювати, — зазначив «Ратуші» пан Хруставчук. — Але все це може закінчитись так само, як «доконтролювалися» з проведенням «ЄВРО-2012» — поки не долучилися уряд і Президент, проведення чемпіонату у Львові було під зривом. Зараз ситуація, думаю, така сама. Наш мер так хоче контролювати цей процес, що всякими правдами і неправдами обвів, так як це він уміє, технічно грамотно, культурно і професійно, наших депутатів навколо пальця, і переконав у тому, що вже треба проголосувати, бо часу немає. До речі, затверджена ухвала є нелегітимною, це прокоментував навіть наш Президент, адже вона мала б пройти усі профільні комісії, мали б наперед бути підготовлені всі документи». На думку політика, відповідні правоохоронні органи не зневажать цього питання.

 

Обдурені депутати

 

Старожил міської ради, депутат від «України Соборної» Юрій Кужелюк поінформував «Ратушу», що ЛКП «Спортресурс» створено в позаминулій каденції для того аби підприємство займалося спортивними та оздоровчими об’єктами на території Львова. Зокрема, цьому підприємству відводять ділянки, де заплановано будівництво спортивних споруд. 

Коментуючи виділення ділянки, депутат був категоричним: «Скажу одне — нас безпардонно обдурили. То вже, між іншим, за нашим Андрієм Івановичем не вперше спостерігається. Там було так: питання в порядку немає, на комісії не роз¬глядалося, а потім в останній момент перед сесією з криками: «Ой, нас вбивають! Ви будете зрадниками Батьківщини, якщо не проголосуєте, бо от Кабінет Міністрів післязавтра буде розглядати і треба проголосувати», — ось так питання і проштовхнули. Так само було і зі стадіоном до «ЄВРО-2012» — в останній момент треба було проголосувати, щоб фірмі «Альпіна» виділити фінансування. Ще це мені нагадало, як Андрій Іванович казав, що є проект під стадіон і фірма «Альпіна» буде інвестором будівництва стадіону. Потім виявилося, що все зовсім не так. Так і цього разу, запевнили, що є лист від футбольного клубу «Карпати», який не заперечує, щоб «Політехніка-Галичина» будувала просто в чаші стадіону зал для баскетболу. Потім виявилося, що «Карпати» справді писали, але то був інший лист. На превеликий жаль, депутати клюнули на це, але то не велика біда, бо це лише перше голосування і є можливість це питання пригальмувати».

Секретар міської ради Василь Павлюк також висловив своє обурення тим, що сталося на сесії: «Ця інформація була подана на колегії від міського голови, що є домовленість, є угода між футбольним клубом «Карпати» та баскетбольним клубом «Політехніка-Галичина». Що вони домовилися, що футбольний клуб «Карпати» не заперечує проти того, щоб надати можливість «Політехніці» будувати приміщення під «Євробаскет». Депутати проголосували, бо їх запевнили: все нормально, все погоджено. І ще сказали, якщо не проголосуємо, у Львова заберуть чемпіонат «Євробаскет». 

Але пізніше, коли ми проголосували, дізнаємося, що ніяких угод не було. І по-друге. «Карпати» тренувальні поля для дітей не планували нікому віддавати. Вони своїми силами зробили ці поля, вклали туди гроші, щоб діти тренувалися. Тому ми справді заскочені такою неправдивою інформацією. Чи це був свідомий обман, чи ні, мені важко сказати. Але інформація депутатському корпусу була подана невірогідна. І навіть через комісії це питання не проходило. Зараз пробують це подати, що депутати недолугі, вони неправильно зрозуміли й здіймають бучу. Але ж вся колегія це чула. Це виходить, що всі глухонімі чи як? Так це виглядає?».

Також пан Павлюк зазначив, що загалом непрофесійно підійшли до підбору ділянки під таку споруду, адже в місті є багато ділянок, де можна було б збудувати такий об’єкт, і він би нікому не заважав. Крім того, мали би бути громадські слухання, тим паче мешканці мікрорайону впродовж останніх кількох місяців виступають категорично проти будь-якого будівництва у парку: котеджів, комплексу чи чогось іншого. Наостанок секретар міськради запевнив, що другої ухвали, необхідної для будівництва, не буде однозначно. І це буде вирішено вже на найближчій сесії.

 

Всі — в парк!!!

 

І справді, не може не дивувати те, що ще влітку минулого року директор на той час ще існуючого департаменту «Євро-2012» Олег Засадний заявляв, що є кілька компаній, які зацікавлені у будівництві багатофункціонального спортивного комплексу біля стадіону «Арена-Львів». «Ми говоримо про розбудову району навколо стадіону, який охоплює близько200 гектарів. Наша робота зараз полягає в активній розробці цього району як місця будівництва арени для баскетбольного єврочемпіонату та інших спортивних об’єктів. Тим паче майбутнім компаніям-забудовникам не потрібно буде інвестувати величезні кошти в елементи інфраструктури, які вже були споруджені при будівництві «Арени-Львів», — розповідав пан Засадний. 

Чомусь коли дійшло до діла, очільники міста Лева повелися, як завжди: місце під забудову вибрали максимально близько до центру, та ще й у парковій зоні, а замість інвестора маємо структуру ЛМР, підконтрольну, зрозуміло, бургомістру. За неофіційними джерелами «Ратуші», на недавній зустрічі Асоціації міст України міський голова Львова отримав прочухана особисто від Президента України за затверджену на останній сесії ухвалу щодо «Євробаскету». Шкода, що президентський спіч про професійність львівських чиновників не показали на всю Україну…

Ірина ЮЗИК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *