Політичні боси заганяють депутатів у політичне рабство?

Львівський портал

|

Розробники нової виборчої системи, яка повинна була за рахунок депутатів-мажоритарників повернути обличчям народних обранців до виборців і проблем виборчого округу, здається, не врахувала підприємливість політичних босів.

У вівторок  відбудеться перше засідання новообраної ради, де буде обираний голова Львівської обласної ради. Хто ним стане – це питання хвилює не так виборців, як політиків. І як водиться у нашій політиці – для досягнення потрібного результату ніякі методи не є занадто брудними. 

У новій облраді 116 депутатських мандатів розділили між собою  висуванці 16 політичних партій, однак серйозно вплинути на результати виборів голови облради зможуть лише кілька з них – насамперед, ВО «Свобода» (41 депутат), «Фронт змін» (18), Партія регіонів (10). Решта партій навряд чи зможуть поборотися за крісло голови облради. Хоча не виключено, що у результаті протистояння і, як наслідок, вимушеного компромісу основних політичних сил, крісло дістанеться комусь із «молодших» партнерів – НРУ, «Нашій Україні» чи ПППУ (Промисловцям і підприємцям).

Втім, прогнозувати перипетії підкилимної боротьби важко. Однак уже зараз очевидно, що методи, якими ведеться і буде вестися ця боротьба – далеко не бездоганні. Минулого тижня, скажімо, стало відомо, що більшість новообраних депутатів були змушені написати заяви… про добровільну відставку – з особистим підписом, але без дати.

Зрозуміло, що таким чином керівники цих партій намагаються контролювати своїх представників, переважна більшість яких у вівторок вперше потрапить до сесійної зали облради – мовляв, у випадку будь-якої партійної непокори, заява «винуватця» буде тут же оприлюднена і він автоматично втратить статус депутата. Вражаючий приклад  «довіри», чи не так?

Якщо ж залишити поза увагою суто моральний бік справи, з юридичної точки зору такі дії не мають жодного сенсу. Принцип імперативного мандату, згідно з яким за невходження у фракцію чи вихід з неї керівний орган партії міг відкликати депутата з ради і позбавити його повноважень, скасований ще влітку разом з конституційною реформою. Тепер депутат може вийти з фракції або перейти в іншу без жодних наслідків. Однією з причин для такого рішення Верховної Ради, яка 10 липня цього року внесла відповідні зміни до закону «Про статус депутатів місцевих рад», було прагнення розширити повноваження місцевих  депутатів  саме як представників територіальних громад, а не партійних «штиків».

У статті 30 Закону «Про статус депутатів місцевих рад» чітко вказано, що ніхто не може обмежити повноваження депутата. Втрата повноважень можлива лише у випадку, якщо депутат вчинив правопорушення і це встановлено судом.  Існує ще одна ймовірність відкликання депутата виборцями у разі «невідповідності практичної діяльності депутата місцевої ради основним принципам і положенням його передвиборної програми», однак ця процедура настільки ускладнена організаційно і фінансово,  що жодного разу в Україні не реалізувалась.

Іншими словами, партійне керівництво жодного реального впливу на рішення свого депутата не має. 

Юристи твердять, що насправді депутату облради треба докласти неабияких особистих зусиль, щоб відмовитись від мандату. По-перше, навіть якщо таку заяву він колись писав і там стоїть його підпис, то він її легко може відкликати  новою заявою.

По-друге, за складення повноважень депутата повинна проголосувати сама рада. Саме вона більшістю повинна прийняти рішення про позбавлення депутатських повноважень.

По-третє, територіальна виборча комісія (ТВК) повинна більшістю голосів ухвалити рішення про те, що депутат особисто хоче позбутися мандата і передати його наступному претенденту у виборчому партійному списку або провести повторні вибори у відповідному мажоритарному окрузі. 

Таким чином, виборче законодавство надає місцевим депутатам широкі повноваження для самостійного здійснення своєї діяльності в інтересах, насамперед, територіальних громад, які їх обрали, а не  в інтересах політичних босів.

Андрій КОВАЛЬ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *