„Полонені” тротуари

"Новий погляд", 16 травня

|

Літні майданчики окупували центральну частину міста.

Там, де тонко, там і рветься, а там, де вузько – кав’ярня впнеться… Спритні підприємці окупували літніми майданчиками не лише бордюри у центрі міста, а й цілі вулиці. Дарма, що це пішохідні зони. Якщо, не доведи Господи, трапиться на цій вулиці якесь лихо, то кареті швидкої допомоги, а тим паче машині МНС доволі важко буде доїхати до пункту призначення, бо вулицю ущент обліпили літні майданчики. Із усією відповідальністю можемо констатувати, що пішохідні зони в місті потрібні, однак не для того,  щоби перегороджувати шляхи для спецслужб столами й стільцями  із вуличних кнайп.

«У нас підприємці лише беруть дозвіл на відкриття закладу, погоджує ж розташування майданчиків Львівська міська рада. Центр міста, околиці пл. Ринок узагалі перекриті для руху автотранспорту, і якщо б у цій частині міста виникла надзвичайна ситуація, дістатися туди можна було б тільки через загальний в’їзд. Літні майданчики, звичайно, ускладнюють проїзд, але доїхати до кожного будиночка ми  поки що маємо змогу», – запевняє Віталій Туровцев, працівник прес-центру ГУМНС у Львівській області.

 У центральній частині міста львів’яни та туристи не лише смакують львівською кавою чи охолодженим пивом, а й дихають загазованим повітрям. Адже міська рада дозволяє розміщувати літні майданчики поблизу великих магістралей та транспортних розв’язок. Прикладом є не один літній майданчик на пл. Галицькій та на проспекті Свободи, де відвідувачі вуличних кнайп попивають охолоджені напої поряд із великими заторами, які виникають на цих вулицях мало не щодня. Втім, депутатів та чиновників міськради такі питання, як надлишок вуглекислого газу та шумове забруднення мало хвилюють. «В управління дозвільного офісу надійшло 175 звернень, наразі ми розглянули 151 звернення. Вже видано 54 дозволи на розташування літніх майданчиків у місті, решту проектів відпривалено на доопрацювання, – розповідає Володимир Сколоздра, начальник відділу художньо-архітектурного оформлення міста. – Тепер літні майданчики встановлюють лише біля стаціонарних закладів ресторанного господарства. Адже мають бути умови для зберігання повної та порожньої тари, для миття посуду, зрештою, відвідувач повинен мати де справити нужду. Усі літні майданчики мають відповідати архітектурно-художнім вимогам, тому підприємці з нами узгоджують, чи це буде конструкція з дерева, чи з металу, чи будуть вазони, яке освітлення. Хочемо, аби кожен майданчик був особливий, але й люди самі намагаються подати цікаві проекти».

Тим часом санепідеміологи застерігають, що такий відпочинок просто неба – щонайменше не гігієнічний, а подекуди навіть небезпечний.

«На мою думку, на великих вулицях, навантажених транспортними розв’язками, розміщувати літні майданчики не бажано, тому що в таких місцях багато пилу та велика загазованість повітря, багато викидів отруйних газів від машин.  Звичайно, ми контролюємо приготування їжі у стаціонарних об`єктах, але споживають її на вулиці, де пилюка, вихлопні гази, врешті, вулицями ходить багато хворих людей. І якщо у вуличках, де немає руху транспорту, простіше, то за столики на проспекті Свободи чи біля оперного театру з боку проїжджої частини я б не рекомендував сідати», – зазначив Олег Ардан, завідувач відділу гігієни харчування міської санепідемстанції.

Анастасія АНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *