Паралельні світи львівської географії

"Ратуша", 7 травня

|

Львівська міська рада готує інвестиційний проект із будівництва сміттєпереробного заводу. Якщо все йтиме за планом — конкурс на інвестора оголосять восени, а завод на території Грибовицької та Малехівської сільських рад з’явиться через кілька років. Тим часом у школах і в дитячих садках міська рада спільними зусиллями з інвестором та управлінням освіти навчатимуть нашу малечу сортувати сміття. Доки завод збудують, свідомі дітлахи підростуть і справно сортуватимуть сміття, тож на нас чекає світле майбутнє. Принаймні такі плани озвучив директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Юрій Голець.

За словами пана Гольця, нині в міській раді готують інвестиційний проект, аби чітко сформулювати вимоги для майбутнього інвестора. Коли інвестора знайдуть, трохи часу доведеться витратити на погодження проекту інвестора й отримання всіх дозволів, тож завод з’явиться щонайраніше у 2011 році, адже, як-не-як, а такого роду об’єкт належить до екологічно-небезпечних, тож його будівництво потребує жорсткого контролю. Наразі міська рада орієнтована, власне, на побудову сміттєпереробного заводу, адже якщо піти шляхом спалювання сміття, це суттєво вдарить по кишені львів’ян. „Сьогодні львівська сім’я сплачує за вивіз сміття 8 — 10 гривень щомісяця. Навіть за 5 — 10 років львів’яни не будуть готові платити 100 — 150 грн”. Безсумнівно, приємно, що Львів став на шлях цивілізованої поведінки з твердими побутовими відходами, а влада врешті готова повірити, що львів’янам вистачить культури та інтелекту поділити сміття на кілька видів. „Час братися до конкретних дій. У нас повинно стояти 4 смітники — на скло, на папір, на метал, та на все решта — це дасть змогу зменшити обсяг сміття, яке вивозять на по­лігон, щонайменше вдвічі. „Нині міська рада вже веде переговори з Малехівською та Грибовицькою сільськими радами щодо розміщення на їх території сміттєпереробного заводу”, — розповів директор департаменту.

Тож, згідно зі словами чиновника міської ради, виглядає все безхмарно і позитивно. Натомість, як виявила журналіст „Ратуші”, у самих грибовичан погляд на майбутнє їхнього села трохи різниться від того, який пропонує їм міська рада: „Я говорив із мешканцями Грибович — люди хочуть, щоби звалище остаточно закрили і рекультивували”, — розповідає депутат сільської ради Грибовичів Марко Шпікула. Таке бажання мешканців села абсолютно обґрунтоване, адже термін експлуатації звалища вже давно вичерпаний, а екологічних проблем на території колись мальовничого села на пагорбі вистачить ще на багато років. І навіть попри те, що влада переконує: жодних проблем там нема, а городина з грибовицьких пагорбів безпечна, я, якби мала вибір, овочі з грибовицьких городів не їла б.

„Особисто я вважаю, що терміни експлуатації Грибовицького звалища треба переглянути. За обрахунками ТзОВ„Гафса” експлуатацію можна продовжити до 2012 року, а якщо вдасться вивільнити від гудронів озера, можна буде заповнювати їх сміттям і це дасть можливість використовувати звалище до 2014 року”. — переконує Юрій Голець. Натомість депутат Грибовицької ради Марко Шпікула стверджує: „Термін експлуатації звалища вичерпано, тому депутати сільської ради під час сесії ще місяць тому вирішили, що звалище до 1 липня потрібно, врешті, закрити. Наразі невідомо, яким чином це зроблять — чи перекриють дорогу для в’їзду вантажівок зі сміттям, чи іншими методами”.

Дивно, що чиновник із міської ради не згадав про таку незначну перепону в бездоганно складеному плані міської ради.

Наталка ГОРБАНЬ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *