Медові вуста Садового

"Новий погляд", 17 квітня

|

Наприкінці квітня минає три роки від дня офіційного призначення Андрія Садового на посаду міського голови. Тоді, у 2006 році, львів’яни довірили долю міста Андрієві Івановичу Садовому, який обіцяв усунути чи не всі прорахунки свого попередника Любомира Буняка. Ставки на наведення ладу зі знахабнілими ЖЕКами, розв’язання проблем відомчих будинків та відкритість і прозорість виконавчої гілки влади і стали наживкою для виборців.

Втім, минає три роки діяльності Андрія Садового, а у Львові, окрім лавочок на пл. Ринок і освітлення центральної частини міста, разючого поступу не помітно. Безсумнівно, найфаховіші критики роботи мера – пересічні мешканці міста. Саме соціологічні опитування львів`ян виявили вельми цікаві результати: за три роки діяльності міського голови його особистий рівень довіри знизився з 57% до 39% на квітень місяць цього року. За словами Олексія Антиповича, зниження рейтингів Андрія Садового виллється у зниження його особистого рейтингу при голосуванні. На наступних виборах Андрій Іванович поки що має всі шанси перемогти, адже наразі у Львові немає альтернативного йому кандидата.

Обіцянки цяцянки

Міркуваннями про те,  якого мера місто  обрало, розповідає Роман Кошовий, голова комітету виборців України: «Обіцянок в Андрія Садового було не багато, програма була в нього декларативною. У політико-правовій сфері Андрій Іванович неодноразово заявляв у своїй передвиборній програмі, що він буде займатися двома основними напрямками. Обіцяв прийняти Статут територіальної громади м. Львова. Сьогодні роботу з формування проекту Статуту закінчено і відбувається процес громадського обговорення. Також було обіцяно провести трамвай на Сихів. Ці роботи теж тривають. Вже  виділено певні кошти на проектні та дорожні роботи. Але ми чудово розуміємо, що до кінця  мерської каденції він не зможе виконати цієї обіцянки. Мабуть, залишаться не виконаними й інші обіцянки. Скажімо,  Андрій Іванович обіцяв збудувати школу в Брюховичах, збудувати новий садок на Левандівці, зробити нову дорогу, яка сполучить Левандівку з Рясне. Обіцяв, що реформує систему ЖКГ, створивши приватні ЖЕКи. Нині у Львові, окрім одного-двох, фактично не існує приватних ЖЕКів». За словами Романа Кошового, незважаючи на обіцянки міського голови щодо прозорої та відкритої тарифної політики, тарифи і надалі виконавчі органи формують кулуарно. Міський голова також масово змінює кадри у виконавчих органах, не пояснюючи причини звільнень та нових кадрових призначень. А ще Андрій Іванович за три роки жодного разу публічно не прозвітував про свою діяльність перед виборцями. Експерти вбачають тут порушення закону «Про місцеве самоврядування», адже мер має звітувати не тільки не пленарних засідання міської ради і на телебаченні, а й безпосередньо перед виборцями. 

Локшина на вуха

Наразі ж міський голова публічно прозвітував про діяльність виконавчих органів влади 2008 року перед міськими обранцями. Загалом це зібрані підсумки роботи кожного департаменту мерії та районних адміністрацій. Роботою міської ради, каже Андрій Садовий, – задоволений. Мовляв, залишається конструктивна команда однодумців, яка відповідає за місто.  Натомість депутати задовільно оцінюють діяльність міського голови у минулому році. Серед закидів міських обранців, зокрема, кадрова політика мерії, підготовка до Євро-12, робота житлово-комунального господарства…
Додамо, що депутати міської ради так і не прийняли жодного рішення щодо звіту Андрія Садового. Причиною того, що звіт  міського голови так і не отримав оцінку стало те, що частина депутатів ЛМР не мала настрою до конструктивної роботи, зазначив депутат ЛМР Сергій Бащук. На його переконання, текст ухвали, яку так і не прийняли, звучав некомпетентно і просто смішно.

«Минулого року після звіту мера було прийнято ухвалу, в якій ми давали конкретні рекомендації, конкретні пропозиції міському голові. Зокрема, тоді ми припинили повноваження виконавчого комітету, дали незадовільну оцінку низці управлінь та відділів. Натомість цього року вийшло так, що частина депутатів не захотіла, до прикладу,  визнавати роботу управління інженерного господарства незадовільною. І хоча перед тим незадовільну оцінку роботі цієї структури дав виконавчий комітет, коли постала відповідна пропозиція з боку фракції «Наша Україна», її не підтримали у сесійному залі», – повідомив Сергій Бащук.

За словами депутата, унаслідок такої «колективної творчості» депутатів, після звіту міського голови вийшла ухвала, згідно з якою у Львові найбільшою проблемою виявилась робота управління культури.

«Перефразовуючи цю ухвалу можна виокремити таку цитату: «Заслухавши звіт міського голови, ми взяли його до уваги і відзначили, що незадовільною у нас є робота управління культури». Звичайно, що за такий документ ані я, ані фракція «Наша Україна» не могли голосувати, тому ми не голосували за звіт. Ми вважаємо, що це звичайнісінька профанація, бо виходить так, що у Львові все добре, от тільки культутра «підкульгує». Однак це далеко не так. Є багато провальних напрямків у роботі виконавчих органів. Зокрема, це стосується житлового та інженерного господарстава, – переконаний Сергій Бащук. – Як можна говорити, що в нас доведено до ладу більше 300 доріг, коли самі виконачі органи погоджуються, що на окремих об’єктах відремонтовано лише 3-4 метри дороги»?

Анастасія АНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *