Заарештовані мільйони

Микола САВЕЛЬЄВ, "Ратуша"

|

Управління юстиції наклало арешт на рахунки Управління капітального будівництва ЛМР.

Виглядає на те, що анархістська безгосподарність львівських райців, яку вони дозволили собі у 2008-му наздогнала їх уже у 2009-му. Минулого тижня підрозділ примусового виконання рішень відділу державної виконавчої служби Головного управ­ління юстиції у Львівській області, відповідно до вимог Закону України „Про виконавче провадження”, заарештувало кошти серйозного боржника — Управління капітального будівництва Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради. Розпочиналося все прекрасно: як пригадує читач, саме у рік Щура міська влада почала грандіозні і численні ремонти вулиць, дахів і піддашків. Щоправда, на всі ці роботи (і це було зрозуміло заздалегідь) забракне коштів, але хто б то ретельно рахував те, що тобі особисто не належить?

Це як на доброму весілля — спершу два дні погуляємо, а потім три роки віддаватимемо борги.

Ітиметься, власне, про борги. Міські чиновники і депутати захоплені бранням нових кредитів і розміщенням нікому не потрібних облігацій, якось забули, що ще з минулого року за містом висять борги перед фірмами на загальну суму в десятки мільйонів гривень! Уточнимо: за інформацією депутата міської ради Володимира Гірняка, ця заборгованість міста перед підприємствами перевищує 70 млн грн. Пан Гірняк стверджує, що місто визнало свою заборгованість на цю суму, підписало всі необхідні акти виконаних робіт, тепер оплата — лише справа часу. Та, виявляється, дехто не має наміру чекати до „Євро-2012".

Нерви не витримали у приватного підприємства “Телетон”, якому УКБ заборгувало не багато-не мало 1 304 234, 37 грн (один мільйон триста чотири тисячі двісті тридцять чотири гривні 37 коп.). Оскільки після рішення суду УКБ добровільно віддати ці гроші не погодилося (борги віддають тільки боягузи!), юстиція наклала на рахунок УКБ арешт. Щойно ця сума надійде на рахунок (бо, кажуть, зараз там “майже “голо”), як її відразу примусово знімуть і віддадуть “Телетону”. Як розповів “Ратуші” начальник Головного управління юстиції у Львівській області Андрій Багряк, підпорядкована йому структура зробила запит у казначейство, аби довідатись, які саме кошти є на рахунках УКБ  і чи можна, так би мовити, “розпочинати експропріацію еспро­прійованого”. А як же фінансування Управлінням капітального будівництва грандіозних ремонтних робіт на Підвальній і стадіону до „Євро-2012"? Відповісти на ці запитання пан Багряк не зміг, однак зазначив, що є наказ Господарського суду, і його структура  діє чітко в межах закону. Начальник управління юстиції зазначив, що 1 млн 304 тис. УКБ заборгувало “Телетону” за ремонт приміщення на вул. Саксаганського.

Депутат міської ради Юрій Кужелюк має своє бачення цієї ситуації: „Аби щось зняти з рахунків УКБ принаймні треба, аби на цих рахунках щось було. Однак не можу не зазначити, що місто опинилося в ситуації негідника: воно банально не розрахувалося з чесними і добросовісними виконавцями робіт, а вже поспішило заявити, що залучає кошти на „Євро-2012" та інші грандіозні проекти. Як це так: фірми, які, фактично, завалили всю роботу, розмаїті “Верховини” і “Константи – захід”, які мають потужних лобістів у Львівській міській раді, залишилися непокараними (усі ці позови до суду на халтурників серйозно розглядати може лише наївний), а справжні трудяги чомусь залишились на узбіччі з простягнутою рукою. Я вважаю, що це тільки перша ластівка, адже якщо інші структури візьмуть за приклад цей досвід повернення заробленого, то всі кошти, що надходять на рахунок УКБ, банально вилучатимуть. Я розумію, що, скажімо, ремонт доріг можна проводити через управління інженерного будівництва, а ремонт шкіл — через управління освіти, але ж довго так не будеш переховуватися, чи не так? Бо найважче в житті — постійно обдурювати самого себе”.

Андрій Стецьків, депутат ЛМР, голова бюджетної комісії: “Можна, звичайно, наприймати купу ухвал, якими вилучити ділянку під євростадіон в УКБ і передати її комусь іншому, але це — авантюра, бо УКБ фігурує і в договорі генерального підряду з маріупольським “Азовінтексом”. Ми самі себе заганяємо у фінансовий тупик. Базувати свою порядність лише на твердженні: “Ви­грають суд, тоді заплатимо”, не вельми шляхетно. Я переконаний: місто просто не має права бути боржником, і якщо КРУ не знайшло у фірм-виконавців робіт жодних порушень, тоді кошти треба людям негайно ви­плачувати і рахунки УКБ розблоковувати. Бо інакше маємо нонсенс, який межує з беззаконням”.

Начальник Управління капітального будівництва Богдан Коваль у коментарі “Ратуші” висловив стриманий оптимізм: “Життя покаже. Щось придумаємо. Спершу будемо, напевно, розраховуватися з боржниками, а потім уже фінансуватимемо потрібні роботи. З чого будемо розраховуватися? З тих грошей, що надійдуть. Та й, по-перше, сума боргу дещо менша, ніж 70 млн грн, а по-друге, не всі ж фірми, яким ми винні, подали до суду, чи не так?! Оплата ремонту шкіл, лікарень і доріг усе-таки відбуватиметься через інші управління лише частково, решту — фінансуватимемо ми. А проплата євростадіону фірмі “Азовінтекс” взагалі йде лише через нас. Хоча ситуація, погоджуюся, м’яко кажучи, непроста”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *