Репетиція всесвітнього потопу?

|

Трагедією цього тижня, поза сумнівом, стала загибель людей, що їх життя забрав паводок на Західній Україні. В трьох областях загинули, за різними даними, від 28 до 33 осіб. Точну кількість жертв, на жаль, досі не встановлено.

Водночас, за інформацією на офіційному сайті МНС станом на 30 липня офіційна кількість загиблих сягнула 16 осіб (ці дані про кількість загиблих надійшли до МНС із бюро судово-медичної експертизи). За словами міністра із питань надзвичайних ситуацій Володимира Шандри, ще десятеро тіл загиблих на експертизі в цьому ж бюро. Де решта жертв стихії, “Ратуші” встановити не вдалося.

Та навіть ті, кому пощастило залишитися живими, ще довго відчуватимуть наслідки повені, що охопила шість областей Західної України. Люди залишилися без помешкань, майна, велика вода забрала Урожай. Влада обіцяє все компенсувати. Люди не поспішають вірити обіцянкам. На завтра заплановано позачергове засідання Верховної Ради, однак чи зберуться депутати, наразі не відомо.

На Львівщині постраждалим від паводку сім’ям виплачуватимуть від восьми до 15 тис. грн. Про це під час робочої поїздки в потерпілі від стихії райони області повідомив т.в.о. голови ЛОДА Микола Кміть. За його словами, сім’ям, які втратили все майно та залишилися без житла, цілком компенсують вартість утраченого та нададуть нові будинки. Другій і третій категорії потерпілих, які також зазнали значних збитків, виплачуватимуть 10 — 15 та 10 — 8 тис. грн відповідно.

Від стихії 23 — 26 липня на Прикарпатті постраждали 417 населених пунктів, 24 905 житлових будинків, 20600 га сільськогосподарських угідь. Розмито 602,6 км берегів; пошкоджено 100,84 км берегоукріплень, зруйновано 25,445 км берегів річок, 10,645 км дамб; пошкоджено та затоплено 347 автомобільних доріг, 416 пішохідних мостів; пошкоджено 664,94 км автомобільних доріг та 633 водопропускні труби, затоплено 24 водозабори. Під час евакуації врятовано 1435 громадян; вивезено рятувальниками у безпечні місця 8353 прикарпатців.

Одним дзвінком або sms постраждалим можна перерахувати 10 гривень

На прохання уряду ВАТ “Укртелеком” відкрив телефонну лінію, за якою кожен охочий може одним дзвінком перерахувати 10 грн постраждалим від стихії в Західній Україні. Про це повідомляє офіційний сайт уряду. Номер телефону, за яким можна перерахувати гроші для постраждалих: 8-900-300-10-90. Також можна надіслати sms-повідомлення на номер 1090. Українці за один день переказали понад 100 тис. грн на допомогу постраждалим від стихії мешканцям Західної України.

Звернення про міжнародну допомогу

Міністерство закордонних справ України звернулося до низки міжнародних організацій та урядів іноземних країн із проханням про надання гуманітарної і технічної допомоги. Готовність надати допомогу та сприяння у ліквідації наслідків стихійного лиха наразі висловили Уряд Італійської Республіки, ООН, Євроатлантичний центр координації реагування на стихійні лиха та катастрофи, Моніторингово-інформаційний центр ЄС.

Воду перевірятимуть

Як повідомив “Ратуші” майор Володимир Скоростецький (Західний ре­гіональний медіа-центр МО України) на Івано-Франківщину вирушили сан­епідемзагін МОУ й офіцери Військово-медичного центру Західного регіону для перевірки якості води. У коментарі Володимир Скоростецький зазначив, що спеціалісти братимуть проби води із криниць і водойм, аби переконатися в тому, що у рідині нема шкідливих речовин і вона придатна для пиття. Наразі, воду пити заборонено. Окрім води, відповідно перевірять і ґрунт.

Коментар

Керівник громадської організації Бюро екологічних розслідувань Дмитро Скрильніков

Нині найбільш популярне пояснення таких катаклізмів — зміна клімату. Звісно, такої версії відкидати не можна. Однак, дехто з науковців вважає, що це може бути і звичайною циклічною зміною погоди. Якщо ж говорити про наслідки такого катаклізму, то вони могли б бути значно меншими, якби русла річок не були настільки забудовані, та якби дотримувались вимог чинного законодавства і не зводили незаконно будівель біля самого русла. Адже річка — природна система, і вона повинна мати місце для розливу. Нині по всій країні є проблеми з забудовою прибережних захисних смуг — будівлі в багатьох регіонах зводять на берегах під саму кромку води. На жаль, держава належним чином не контролює дотримання законодавства і на забудову прибережних захисних смуг ніхто адекватно не реагує — в найгіршому випадку людей просто штрафують, але споруди, ясна річ, ніхто не зносить. Наприклад, в Одеській області забудовують навіть ті плавні, що були природним місцем для розливу річок. Отже, воді просто нікуди йти.

Крім того, науковці вважають, що такі руйнівні наслідки повені в Карпатському регіоні можуть бути спричинені вирубкою лісів. Тут, на місцях масових рубок відбувається ерозія ґрунту, зсуви, та сходять селеві потоки. Ліс затримує сходження вод — частина залишається у кронах дерев, підстилка ж, яка формується у лісі під час випадання великої кількості опадів, працює наче губка — всмоктує вологу та переводить її з наземного стоку в підземний. Отже, це зменшує швидкість сходження води в ріку та її руйнівну силу.

Отже, це можна пов’язати не лише з примхами природи, а й з безпосередньою діяльністю людини. Тож держава повинна проаналізувати всі причини і не лише перекладати вину на природні явища, а виявити й усунути проблеми, створені людиною для попередження таких наслідків у майбутньому.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *