Депутатські запити: як до глухої стіни?

Юрій РУДЕНКО, "Ратуша"

|

Однією з форм депутатського впливу на неподобства у нашому місті донині залишається запит, який зазвичай оприлюднюють перед початком чергового засідання сесії міськради. Послухавши їх, пересічний львів’янин може скласти певну уяву про загальну картину життя нашого міста, і, скажемо відверто, вона невтішна. Прикладом можуть стати кілька запитів, які оприлюднили під час чергового засідання сесії.

Чи не най­більше запитів на­дійшло від депутата Р. Андрусишина (УНП). У першому йшлося про те, що впродовж трьох місяців відсутнє гаряче водопостачання в будинках по вулицях Науковій, Володимира Великого, в Сихівському масиві, на вулицях Грінченка, Мазепи, в районах Рясне1 та Рясне 2, які обслуговує ЛКП “Львівтеплокомуненерго”. За інформацією, отриманою депутатом із поінформованих джерел, причина відсутності гарячого водопостачання доволі банальна — несплата ЛКП “Львівтеплокомуненерго” коштів за спожитий газ при тому, що мешканці розрахувалися за надані послуги на 80%. Кошти, передбачені для розрахунку за газ, ЛКП “Львівтеплокомуненерго” скерувало в інше русло — на закупівлю котлів.

У зв’язку з цим депутат цікавиться в міського голови:

– Хто дозволив ЛКП “Львівтеплокомуненерго” позбавити гарячої води ледь не півміста?

– Чому кошти, скеровані в статутний фонд ЛКП “Львівтеплокомуненерго” не спрямовані на закупівлю нового обладнання, а для цього використано кошти, сплачені населенням за газ?

– Чому на ТЕЦ 1 не задіяні парогенератори, які й встановлювали для того, щоб забезпечити безперебійність подачі гарячої води саме в літній період?

– І коли все ж таки виконавчі органи, спільно з профільною комі­сією, визначаться з приводу залучення інвестицій у теплову галузь міста та виберуть продаж ЛКП “Львівтеплоенерго” інвестору чи утворення консорціуму?

У наступному депутатському запиті п. Андрусишина йшлося про антисанітарію на вулицях Науковій і Пулюя та перетворення вул. Трускавецької ледь не на суцільне сміттєзвалище. Вона практично завалена непотребом. На глибоке переконання депутата, зволікання з вирішенням проблеми може призвести до виникнення епідемії в цьому мікрорайоні.

Ще в одному запиті Андрусишина йшлося про неналежне виконання робіт під час передачі на баланс міста будинків Західного військового округу, розташованих на вул. Стрийській. Так, під час реконструкції систем водо- та теплопостачання цілком зруйнували благоустрій довкола будинків. Вводи інженерних мереж здійснено з порушенням технічних норм (без належної герметизації). У бойлерних не встановлено насоси підкачки води вище 9-го поверху. З незрозумілих причин там ліквідовано котельню, яка могла б бути резервною для мік­ро­району. Під час демонтажу цієї котельні служби “Львівтеплокомун­енерго” залишили неізольованими електричні дроти, що призвело до важкого ураження дітей струмом.

Про не менш ганебну ситуацію розповів у своєму запиті депутат І.Василишин (КУН). Він наголосив, що у міській раді вже тривалий час чомусь не вирішують питання переукладення договору оренди на приміщення між адміністрацією музею Соломії Крушельницької та Управлінням комунального майна. Такі дії міських чиновників безпідставні, і їх не притягнуто до відповідальності за недбале ставлення до своїх службових обов’язків. До речі, періодично повідомляти адміністрацію музею про припинення дії попереднього договору вони не забувають.

Як розповів “Ратуші” депутат І.Василишин, всі депутатські запити в принципі є обов’язковими до реагування для виконавчих органів. Але насправді так буває не завжди. Якщо Департамент житлового господарство ще якось реагує, то Управління комунальної власності дозволяє собі пропускати їх повз вуха (саме тому від депутатів уже надходили пропозиції щодо заміни його керівництва). Щодо міського голови, то п. Садовий, здебільшого взагалі від запитів відмахується.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *