Трускавецька бізнес-стрілянина

Наталя ГОРБАНЬ,Микола САВЕЛЬЄВ, "Ратуша"

|

То що не могли поділити співвласники „ТКС”?

За тиждень, відколи стався інцидент із пораненням генерального директора компанії „ТКС” Івана Торського, представники правоохоронних органів так і не отримали остаточних свідчень потерпілого. Найцікавіше: від Володимира Говірка, людини, з чиїм ім’ям пов’язують події 13 лютого в офісі компанії „ТКС” у місті Трускавці правоохоронці теж жодних пояснень не отримали, про це повідомив начальник центру громадських зв’язків ГУ МВС у Львівській області капітан Денис Харчук. „Говірко відмовився давати покази, адже згідно зі статтею

63 Конституції України людина має право відмовитися свідчити проти себе чи своїх родичів. Показів Івана Торського наразі теж немає, бо немає на це дозволу від лікарів”, — розповів правоохоронець.

Як поінформував репортерську групу „Ратуші”, яка виїхала на місце події, виконуючий обов’язки начальника міського відділу міліції в Трускавці Андрій Білас: „Тілесні ушкодження, а саме: кульове поранення в живіт, Іван Торський отримав 13 лютого близько 20.45 під час сварки з іншим співвласником „ТКС”. Зустріч відбувалася в офісі „ТКС” поблизу трускавецького супермаркету „Фуршет”.

Працівники „ТКС” доставили Торського до Трускавецької центральної міської лікарні близько 21.00. Працівників міліції викликали о 22.00 лікарі. За фактом завдання тяжких тілесних ушкоджень 38-річному Івану Торському відкрили кримінальну справу”. Розповідати будь-які деталі чи версії стосовно того, що трапилося, Андрій Білас відмовився. Відмовився також підтвердити чи спростувати версію про те, що Івана Торського поранили зі спецпристрою для відстрілу гумовими кулями „Форт”, а також, чи зареєстрований такий пристрій на ім’я Володимира Говірко.

За словами заступника головного лікаря Володимира Чуба, 13 лютого Івана Торського доставили в лікарню у важкому стані з пораненням черевної порожнини. Операція тривала близько 6 годин. А вже 16 лютого на прохання родичів пораненого Торського в важкому, але стабільному стані, перевели в Київський військовий госпіталь.

Як переконували журналістів „Ратуші” представники бізнс-середовища Трускавця, пристрій для відстрілу гумових куль, простіше кажучи, зареєстрований пістолет „Форт 12Р” „на гуму” у пана Говірка таки був. Експерти-криміналісти стверджують, що поранення з цієї зброї можна завдати вельми серйозні (у Торського кулею зачепило печінку та легеню), але лише при умові, що постріл буде зроблено впритул. На сьогодні в руках слідчих є лише гільза від відстріленого патрона, над якою працюють експерти. Знайти зброю наразі не вдалося, а куля випущена з „Форта”, ще у вівторок була в черевній порожнині пораненого Торського (трускавецькі лікарі боялися її зачіпати, аби не пошкодити життєво важливі органи). До військового шпиталю Торського перевезли недаремно: тамтешні спеціа­лісти мають величезний досвід лікування таких поранень. Якщо виявиться, що „Форт” переробили для стрільби бойовими набоями (це засвідчить куля), то правоохоронцям доведеться порушувати ще одну кримінальну справу.

Довідка „Ратуші”: Пістолет „ФОРТ-12Р” призначений для стрільби патронами калібру 9 мм . Мінімальна відстань для стрільби по живій мішені пістолетом “ФОРТ-12Р” — 3 метри. Якщо відстань менша, можливі важкі поранення або навіть летальний випадок. Слід зазначити, що моделі цих пістолетів виготовляють на тих же технологічних лініях, і з тих самих матеріалів, що й бойову зброю. Однак деякі деталі „небойових” пістолетів спеціально „ослабили”, аби виключити можливість стрільби бойовими патронами. Тому стільба з такого пістолета свинцевими кулями чи пороховими снарядами може призвести до трагічних наслідків. Згідно з тимчасовою інструкцією, затвердженою наказом МВС України 2003 року, до обраного кола можливих власників такої зброї входять працівники суду, правоохоронних органів і їх близькі родичі, а також особи, які беруть участь у кримінальному судочинстві та журналісти, народні депутати України, військовослужбовці, державні службовці та громадяни, які беруть участь в охороні громадського порядку й держкордону…

Натомість Володимир Говірко, 46-річний депутат Львівської обласної ради на кілька днів зник — його розшукувала міліція, аби отримати покази та свідчення в цій справі. Знайшовся він 16 лютого в Львівській міській лікарні швидкої допомоги з діагнозом „струс мозку”.

На запитання, яким чином депутат облради від фракції „Свобода” Говірко зазнав травми, де подів пістолет, де перебував дві доби, чому він відмовляється спілкуватися з правоохоронними органами (недоброзичливці вважають, що і “травма”, і відмова від зайвих розмов — порада хорошого адвоката) та низку інших відповісти мали б невдовзі. Виглядає на те, що сьогодні низка посередників намагаються показати всю цю історію як „нещасний випадок”, хоча про який нещасний випадок можна говорити, коли одна людина в іншу впритул зробила постріл, потім кинула пораненого стікати кров’ю і на автомобілі жертви зникла у невідомому напрямку? Якісь розмови про те, що „йшов, впав, прийшов до тями — струс мозку” — розповіді для наївного і простакуватого електорату. Чого тут справді нема, то це політики, ідеться як завжди про гроші, ба більше — про дуже великі гроші.

Довідка „Ратуші”: Холдинг “ТКС” (Трускавець-курортсервіс) входить у п’ятірку провідних девелоперських компаній України. Компанія спеціалізується на будівництві та розвитку комерційної та житлової нерухомості з моменту пошуку ділянки до введення об’єктів у експлуатацію та управління ними. Проекти компанії представлені у містах Західної України. Акції холдингу з серпня 2007 року котируються на Франкфуртській біржі.

Як повідомив репортерів „Ратуші” директор комерційного департаменту Орест Сарахман, Іван Торський нині під наглядом лікарів: „Загрози життю немає. Генеральний директор почувається добре — вже ходить по палаті і спілкується по телефону. Звісно, для повного одужання він потребує нагляду лікарів. Наша компанія працює зараз у стандартному режимі. Змін у планах і діяльності нема. Стратегічне управління і надалі здійснює Іван Торський. Операційне — команда його заступників. Сподіваємося на вихід на роботу генерального директора в найближчий час. Те, що деякі засоби ЗМІ дещо викривлено і ажіотажно представляють цю ситуацію, звісно, може негативно вплинути на діяльність компанії. Треба розуміти, що компанія публічна, має інвесторів за кордоном. Ми — одні з най­більших платників податків. У нас працюють понад 1000 осіб. Про деталі того вечора коментарів дати не можемо. За даним фактом провадять слідство компетентні органи. Коли будуть висновки слідства, зможемо прокоментувати”.

Підприємці, які не побажали, аби їхні імена оприлюднили, стверджують, що підґрунтям конфлікту стало бажання одного із співвласників вийти з „ТКС”, забравши свою частку. Саме це бажання і стало основною причиною конфліктної розмови, а її вислідом — постріли в трускавецькому офісі „ТКС”.

коментарі

Мирослав Сеник, голова Львівської обласної ради:

— Вранці 14 лютого начальник УМВСУ у Львівській області генерал Василь Пісний повідомив мене про те, що у Трускавці стався інцидент із депутатом Львівської обласної ради Говірком, який стріляв у свого партнера по бізнесу. Триває розслідування. Достеменно деталей справи я не знаю, бо перебуваю у Києві.

Постійна комісія Львівської обласної ради з питань депутатської етики має обов’язково розглянути цей інцидент, а також вирішити, чи потрібно створювати спеціальну комісію облради”.

Олег Тягнибок, керівник фракції ВО „Свобода” у Львівській облраді:

— Я, як лідер ВО „Свобода”, несу персональну відповідальність за всіх депутатів від нашої політичної сили. Нас усіх шокувало повідомлення про цю надзвичайну ситуацію. В цій історії вражає та кількість перекрученої інформації, яка траплялась в засобах масової інформації. Я не знаю, чи це замовні статті, чи просто непрофесіоналізм, а чи робота наших політичних опонентів, які на приватній трагедії хочуть заробити велику політику, хоча це зовсім не політична справа. Я спілкувався телефонічно і з Говірко, і з Торським, і моя особиста думка: це був нещасний випадок. Це був прикрий інцидент, і хочу наголосити, що до політики він не має жодного стосунку. Сьогодні наші опоненти (особливо це помітно з коментарів керівника області) хочуть використати ту ситуацію у своїх політичних цілях, адже ні для кого не секрет, що ця фірма спонсорувала нашу організацію. Водночас такими заявами можна фактично знищити фірму, яка привнесла 40 млн гривень інвестицій в економіку України. Холдинг “ТКС” є одним із провідних підприємств області, який щороку сплачує в її казну понад мільйон гривень податків. На підприємстві працюють близько 1000 осіб, які отримують у середньому 3000 грн у місяць.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *