Федерація — в золоті і діамантах, а футбол — в занепаді

Андрій РОМАНЦІВ, "Ратуша"

|

Подвигами” федерації футболу Львівської області у навколоспортивних колах сьогодні нікого не здивуєш. Значно менше про дії керівного футбольного органу області знають пересічні шанувальники гри мільйонів.

Зокрема, уважний уболівальник не міг не помітити, як канула в Лету першість Львова, як втратили професійний статус декілька команд Львівщини, що виступали у першій і в другій лігах чемпіонату України. Не раз на бездіяльність федерації скаржилися й керівники флагмана західноукраїнського футболу — „Карпат”, які очікували допомоги від організації бодай на місцевому рівні. Тепер же авторитарні методи керівництва федерації футболу відчули на собі студентські змагання. Розповісти детальніше про те, що коїться у стінах керівного футбольного органу Львівщини, погодився розповісти В’ячеслав Чекас, президент Асоціації студентського футболу Львівської області.

— Ігор Дутко, який опікувався першістю міста, і я фігурували в судових справах проти президента федерації Ярослава Грися, які він програв, і отримав судовий вирок про свою нелегітимність. Отож, спочатку він заборонив обслуговувати першість Львова суддям, які належать до федерації, і виступати у змаганнях гравцям, які брали участь ще й у чемпіонаті області. Через ці причини першість Львова тепер не проводять. Тиск через, напевне, особисті образи чи ще якісь причини, відчула на собі й наша асоціація. І першість вузів федерація заборонила обслуговувати своїм арбітрам. Не будемо призначати суддів на студентські змагання, так сказав пан Грисьо. Хіба ж може так ставитися громадська організація до громадськості. Так федерація дбає про розвиток футболу? Мене особисто дивує така позиція. Людина, яка очолює громадську організацію, не повинна мати таку негативну рису характеру як злопам’ятність. Так не повинно бути: тим — я дам суддів, а тим — ні.

У нас — високий рівень змагань, можна сказати, приблизно, як у турнірах майстрів. Наприклад, за Аграрний університет виступають багато гравців із „Карпат-2″, за Комерційну академію грають також карпатівці, футболісти ФК „Львів” брати Баранці. Про високу готовність команди університету фізкультури й говорити зайве. Тому судити такі матчі не може тренер однієї з команд чи непрофесійний арбітр.

— Студентські змагання тепер також під загрозою зриву?

— Ні, тепер команда-господар забезпечує суддівство і оплачує медичний персонал. Ходимо і просимо людей відсудити матч. Усі учасники студентських змагань були готові платити федерації за арбітрів, однак… Мені просто шкода Грися. Він уже очолює Федерацію футболу Львівської області 10 років, тепер хоче ще на один термін, на який його повинні обрати на звітно-виборній конференції, яку, до речі, суд заборонив проводити. Узагалі, згідно з вироками, уся федерація є нелегітимною. А вона зараз розвалює все футбольне господарство. Не дає розвиватися футболу, першості міста немає, першість вузів також „під пресом”. Залишилися лише чемпіонат області, його проводить сама федерація… На жаль, дуже часто Ярослава Грися підтримують місцеві та столичні керівники різного рівня, не усвідомлюючи того, що такими діями сприяють занепаду львівського футболу.

Очолювати таку структуру повинна людина, яка зуміє організувати всю громадськість. Зараз же федерація приватизована паном Грисьом і Богданом Карп’яком, його заступником. Виглядає це так: матч судить син Грися, а обслуговує син Карп’яка. Так не може бути, що вся федерація — у золоті і діамантах, а футбол — у занепаді. Цікаво, що потурає всьому цьому і наша преса, як і наша влада, хибно вважаючи, що таким чином нашкодить проведенню Євро-2012 у місті Лева. Жодне видання не насмілилося написати критичну статтю, хоча всі знають про реальний стан речей. Є на обласному телебаченні футбольна передача, яка мені нагадала програму „Час” за часів Леоніда Брєжнєва. Тоді у „Часі” був щоденний бенефіс Брежнєва і трішки — про погоду. Тепер маємо цілу телепрограму про подвиги Грися і трішки — про футбол.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *