„Трипільський дивосвіт” у Львові

Наталя ДУДКО, "Ратуша"

|

Щоп’ятдесять років трипільці спалювали свої поселення і вирушали в пошуках нового простору для життя. Їхні хати на вигляд дуже подібні до хат українців. „Це наші піраміди, наша історія, про яку ми нічого не знаємо.

Тільки українець міг з легкою душею спалити свою хату, бо це вільна людина. І не було в них манії пірамід. Це навіває відчуття глибинного, генетичного патріотизму. За 7 тисяч років нічого не змінилося”, — зазначив директор Музею ідей Олесь Дзиндра на прес-конференції з приводу відкриття виставки “Трипільський дивосвіт”.

До 1 жовтня в Музеї ідей експонуватимуть 39 керамічних виробів доби Трипільської культури (IV — III тис. до н.е.), зроблені за 2 тисячі років до винайдення гончарного круга. Відкриття виставки відбулося за участі директора Державного історико-культурного заповідника „Трипільська культура” (село Легедзине на Черкащині) Владислава Чабанюка — людини, яка, за словами піар-менеджера заповідника та режисера-документаліста Ганни Яровенко, живе за принципом „Світ крутиться навколо мене” і своєю енергетикою притягує до себе людей. Завдяки енергетиці трипільського краю киянка Ганна Яровенко навіть купила собі в Легедзині хату…

Щороку на території поселення-гіганта „Тальянки” поблизу с. Легедзино Інститут археології проводить розкопки. Нині в музеї при заповіднику (створеному 2003 року) — близько 5 тисяч експонатів. Однак дуже активними є й „чорні” археологи, адже стало модно мати свої трипільські міні-музеї. Також, за словами Ганни Яровенко, дуже шкодить культурному шару глибока оранка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *