Про себе і про Форум

Ірина Юзик, "Ратуша"

|

Літературну лихоманку, в якій жило місто в минулі вихідні, міг відчути кожен охочий львів’янин чи гість міста, бодай наблизившись до епіцентру культурних подій — Палацу мистецтв, а також театру „Воскресіння”, Порохової вежі, „Дзиґи”, „Ляльки” тощо.

Назвемо основні показники найбільшого книжкового ярмарку в Україні. Отож, нині Форум — 768 учасників, із них — 190 видавництв, 57 тисяч відвідувачів, 286 програмних заходів, близько 340 журналістів і 200 авторів книжок, представлених на виставці-ярмарку. І хоча II Міжнародний літературний фестиваль зібрав письменників і поетів з дев’яти країн світу, автор цих рядків патріотично подає бліц-інтерв’ю українських талантів. Отож, зірки сучасної української літератури про себе, про свою останню книжку і про Форум.

Юрій Андрухович

Про себе: Я все літо нічого не робив, ледарював і не писав, і мені це дуже подобалося. Багато мандрував Україною, мав фантастичні вакації в Італії. Тепер розпочинаю робочий сезон. У видавництві „Фоліо” у нас із Дерешем і Жаданом виходить спільна книжка. Презентуватимемо її на початку жовтня. Кожен із нас написав якусь частину цієї книжки. Вона називатиметься „Трициліндровий двигун любові”, хоча я хотів, щоб вона називалася „Потрійний захист від карієсу”. В назві обов’язково мало бути присутнє число „3″.

Про книжку: „Таємниця” вже півроку як з’явилася, тому вже зараз мені складно переконувати читачів про що вона, бо в більшості якась думка вже склалася. Варто додати, що вже хотів би звільнитися від її силового поля, почати писати наступну книжку, але це мені наразі не вдається. Є лише чотири нові сторінки.

Про Форум: Форум, як завжди, прекрасно. Хочеться, щоб він завжди був у Львові. Здається, це така подія, без якої не можна уявити цього міста. Я радий, бо щороку тут щораз більше гостей. Можу сказати, що Форум прогресує, як і загалом ставлення до книжки впродовж останніх років у нашій країні.

Любко Дереш

Про себе: Чим зараз живу? Подорожами. По Україні і за її межами. Час від часу проводжу літературні читання.

Про книжку: Остання книжка „Трохи пітьми” вийшла не щойно, а десь місяці три тому. Писалася близько року. Я нею цілком задоволений, зокрема, щодо емоцій, які я намагався відтворити. Вона дуже екологічна і чиста. Це книжка про перший віковий криз молодих людей, який вони не змогли розв’язати інакше, аніж як думками про самогубство.

Про Форум: Я саме відмовився від всіляких тандемів і творчих вечорів, тому що вирішив на цей Форум взяти собі фору, відпочити.

Сергій Жадан

Про себе: Живу літературою, живу словом. Ось книжка нова вийшла і два диски: один — із піснями на мої слова, інший — аудіо варіант „Депеш Мод”. Зараз готую антологію молодої хар­ківської літератури. Сподіваюся, до кінця року вийде. Ще плануємо великий тур із Андруховичем і Дерешем восьми містами Східної України. Випустили нову книжку. Вона і буде на підтримку туру, а не навпаки, як зазвичай буває. Ціле літо просидів у Харкові. Останнє, що прочитав (будете сміятись), „Вершники” Юрія Яновського.

Про книжку: (Бере в руки книжку і читає анотацію, — Авт.) „Марадона” — нова книга віршів автора, присвячена колективним видам спорту, проблемам розвитку фізкультурного руху, корегуванню графіків інди­відуального фізичного навантаження та іншим аспектам проходження допінг-контролю. Знаєте, мене часто питають, чому я назвав книгу іменем саме цього великого футболіста. Бо йому зараз важко! Він лікується від наркотичної залежності. Треба ж людину підтримати (усміхається).

Про Форум: (Сергій уникнув відповіді на це запитання. — Авт.)

Брати Капранови

Про себе: Ми зараз живемо виключно новою книжкою „Закон братів Капранових”, тому що хочемо вступити в діалог. На відміну від багатьох, ми не вважаємо, що маємо монополію на істину. Ми сумніваємося, шукаємо, запрошуємо до співтворчості всіх. Це сьогодні наш головний біль. Звісно, хотілося б писати і художні книжки, будемо пробувати і радувати львів’ян.

Про книжку: Ми задоволені своєю останньою книжкою. Тут зібрані наші статті за багато років. Ми довго пишемо публіцистику. В цій книзі зібрано все наболіле. Вона написана спеціально для тих, хто не читає художню літературу. Тут все подано у простий публіцистичний спосіб.

Про Форум: Львів — наше улюблене місто, а особливо цього тижня, коли нема дощу, до речі. А Форум робить Львів на тиждень столицею України. І це — прекрасно. На нашу думку, в Україні має бути кілька столиць. От Львів — книжкова столиця.

Світлана Поваляєва

Про себе: Живу, працюю на 5 каналі журналістом, дітей виховую. Влітку дописувала книжку, тому помандрувати не дуже вдалося. Хіба що з Києва на дачу і назад. Літо не вдалося відпочинковим, на жаль.

Про книжку: Не може письменник говорити про свої книжки. Це мусять робити критики. Я не можу сказати нічого особливого про „Лярви. Небо кухня мертвих”, окрім того, що люблю її так само, як і всі решта свої книжки. Можливо, вона трохи схарапуджена, тому що довелося її швидко дописувати. Але не знаю, чи вона від цього втратила. Може, й ні. Може, якби я її „вилизувала”, було б гірше, було б більше чогось „навороченого”.

Про Форум: Він прогресує. З року в рік стає щораз більше глобальним. Андрій Курков учора вже мені в інтерв’ю казав, що наш Форум доріс до Лейпцігського ярмарку. Я дуже люблю цю подію, мені тут комфортно, енергетично. На теперіш­ньому Форумі купила останню книгу Тані Малярчук.

Тарас Прохасько

Про себе: Вже багато років безвиїзно живу у Франківську, два роки працюю звичайним щоденним журналістом в газеті „Галицький кореспондент”. Дуже мені подобається життя простого репортера, а не якогось особливого письменника. Отака нормальна журналістика — життя міста й області.

Про книжку: Зараз дописую свою наступну повість, для якої вже видана й обкладинка, тому назву вже не перероблю — „Люна”. В перекладі з іспанської — місяць. Це кличка пса. Собака живе з певними людьми. Це історія про різні рівні спілкування.

Про Форум: Він стає щораз активніший, більш насичений, щораз важче охопити все. Важко сказати ще щось, я цього року тут лиш на один день.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *