Ілько Лемко: “Я не боюся бути висміяним”

Наталя ДУДКО, "Ратуша"

|

Львовознавець і державний службовець Ілько Лемко постав завдяки видавництву “Апріорі” в несподіваній іпостасі глибокодумного автора, як, після паузи-обдумування, висловився на презентації його книжки “Афоризми про кохання (філософський дороговказ)” поет та ініціатор літературних зустрічей у кав’ярні “Кабінет” Юрко Кучерявий. Пан Лемко переконує, що його книжка написана за всіма законами філософського жанру.

Книжку автор запланував написати ще 35 років тому, і нарешті, красномовно цитує Ілько Лемко Остапа Бендера, “сбылась мечта идиота”. За цей час він опрацював близько тисячі книжок на відповідну тематику. Серед улюблених авторів називає тих, хто писав “на хлопський розум” — Монтеня, Шопенгауера, Ларошфуко, Отто Вайнінгера, Сенеку. За словами Ілька Лемка, йому вдалося відкрити закон потенційних стосунків усіх з усіма.

Видавець Юрій Николишин, щоправда, застерігає, що ця книга дуже концентрована, це есенція, згусток, який може бути і ліками, і отрутою: “Крім того, не забувайте, що іноді про кохання треба перестати говорити, а почати ним займатися”.

Як зауважив Юрко Кучерявий, у книзі є рідкісна для сучасної прози відвертість, яка межує з цинізмом. Під час презентації, що розпочалася романтичною композицією танцівниці, вбраної у кольори книжки (чорний, білий і червоний), чимало висловлювань автора та прочитаних афоризмів спровокували спротив і несприйняття. Крім цинізму, автору закидали категоричність, а також передбачали імовірну перспективу бути висміяним — на що Ілько Лемко відповів, що цього він не боїться.

Матеріалу в автора є втричі більше, ніж опублікованих 200 сторінок, тому в разі попиту й популярності можна чекати на продовження. Наклад книжки — 1000 примірників.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *