Ціновий тайм-аут

Ірина СМЕРТИГА, „Новий Погляд”

|

Ціни на помешкання у Львові до кінця року традиційно зростатимуть, однак не так швидко як торік.

У цьому впевнені ріелтори, з якими спілкувався «Погляд». За прогнозами директора Ріелторського бюро «Маклер» Еліни Сеннікової, до кінця року ціни на житлову нерухомість зростуть приблизно на 10 відсотків.

Ціни заспокоїлися

За оцінками львівських ріелторів, від початку року ціни на нерухомість зросли відсотків на 10-18. Середня ціна одного квадратного метра житла на вторинному ринку становить 1300-1500 доларів. «На початку року ціни були стабільними, в квітні-травні – трохи зростали, а влітку відбувся спад – ціни знизилися десь на 5-7%», – розповідає Еліна Сеннікова. Застій на ринку, який був влітку, пані Сеннікова пояснює двома причинами. По-перше, сезонними чинниками – влітку активність на ринку нерухомості, як і ділова активність загалом, знижується. Друга причина літнього застою – дострокові вибори. «Кошти, які цьогоріч пішли на вибори, в період політичного затишшя крутяться на ринку нерухомості, принаймні більша їх частина», – зазначає Еліна Сеннікова. Відтік цих коштів з ринку нерухомості й призвів до зниження попиту, а тому і до зниження цін. Стверджувати, однак, що влітку львівський ринок нерухомості завмер, не можна, вважає директор агенції нерухомості «Золота Арка» Ірина Яремко. «Ми не спостерігали цьогоріч влітку такого різкого зростання цін, як це було у минулому році в цей же час», – каже вона.

Цьогорічне сповільнення росту цін на житло є загальноукраїнською тенденцією. Фахівці вважають її цілком закономірною. Зростання економіки, активне інвестування в будівництво, зростання доходів та розвиток іпотеки призвели до цінового «вибуху» на українському ринку нерухомості у 2005-2006 роках. Тому, вважають в Асоціації фахівців з нерухомості України, відбувся певний «перегрів» ринку, тож цілком закономірно, що цьогоріч ми спостерігаємо помірний розвиток ринку і деяку цінову стабілізацію.

Сихів виривається вперед…

Традиційно найпопулярнішими залишаються одно- та двокімнатні помешкання в цегляних будинках. Таке житло, зазначає Еліна Сеннікова, дорожчає постійно. «Швидко зростає в ціні житло на Сихові, – каже вона. – Помешкання в цьому районі є популярними. Найбільше мають попит квартири в цегляних будинках – люди, які звикли до Сихова і мають можливість поміняти житло, стараються з панельних будинків перебратися в цегляні».

Одно-, двокімнатні квартири, розміщені на середніх поверхах будинків в хорошому, зеленому районі є найбільш ліквідними помешканнями, додає Ірина Яремко. «Квартиру в цегляному будинку на Сихові, наприклад, на середніх поверхах, можна продати дуже швидко. І дешевшати такі помешкання не будуть», – каже вона. Такі помешкання, вважає пані Яремко, є кращим вибором для розміщення вільних коштів. Найменш перспективним житлом, на думку керівника агенції «Золота Арка», є помешкання, розміщені в районі Рогатки (вул. Хмельницького).

…”хрущівки” топчуться на місці

Ціни на житло нижчої категорії, за словами ріелторів, практично не змінилися від початку року. «Наприклад, квартира в цегляній «хрущівці», яку в травні можна було придбати за 43-45 тисяч доларів, у травні коштувала вже 47 тисяч. Однак влітку таку квартиру знову можна було придбати за 45 тисяч доларів», – розповідає Еліна Сеннікова.

В оцінюванні ж динаміки цін на елітне житло думки ріелторів розходяться. За словами пані Сеннікової, ціни на елітні помешкання не зазнали суттєвих змін: «Квартири в будинках «люкс» як коштували 2500 доларів за квадратний метр, так і залишилися на тому рівні». За словами Ірини Яремко, елітні помешкання все ж дорожчають. «Якщо ще торік 2000 доларів за квадратний метр такого житла – це було надто дорого, то нині за такою ціною можна купити квартиру в хорошому районі, можливо, навіть і без ремонту», – каже вона. Попит на елітне житло зріс за останні два місяці, стверджує фахівець з питань нерухомості агенції «Ваш комфорт» Роберт Поляковський. За його словами, такі помешкання часто купують, щоб потім здавати в оренду. Щоправда, каже Ірина Яремко, купувати квартири для того, щоб згодом заробляти на їх оренді, вигідно лише у випадку, якщо помешкання купують за власні кошти. Здавати помешкання, придбані в кредит, невигідно, оскільки плата за оренду не перекриває кредитних виплат.

Перший поверх нарозхват

Цьогоріч, каже Ірина Яремко, на ринку виникла нова тенденція –активніше почали розкуповуватия квартири для бізнесу на перших поверхах не лише в центрі міста, а й в районах, близьких до центру. «Мають попит і перші поверхи у спальних районах», – каже пані Яремко. Такий сплеск уваги до комерційних приміщень вона пояснює тим, що купувати комерційну нерухомість або ж житло, яке згодом можна перевести в нежитловий фонд, вигідніше, ніж орендувати його. Навіть якщо для такої купівлі доведеться взяти кредит в банку.

Восени, кажуть ріелтори, учасники ринку нерухомості активізуються. «Традиційне осіннє пожвавлення вже відчутне», – каже Ірина Яремко. Ще одним стимулом для забобонних покупців стане той факт, що наступний рік високосний. Тож вони намагатимуться вирішити свою житлову проблему вже цьогоріч. Однак ажіотажу на ринку ріелтори не очікують.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *