Друга спроба

Ірина СМЕРТИГА, „Новий Погляд”

|

Не “запрацювавши” грошей, отриманих від розміщення першого траншу облігацій, чиновникам марно сподіватися на чергову позику, вважають депутати.

На одному з найближчих засідань Львівської міської ради депутати повернуться до питання муніципальних облігацій. Чиновники переконані в ефективності такого способу фінансування витрат, пов’язаних із розвитком міської інфраструктури. Натомість депутати ставляться до чергового запозичення із застереженням.

Ухвала про другий транш муніципальних облігацій була в порядку денному сесії, запланованої на 30 серпня, яка так і не відбулася. Намагання „проштовхнути” це рішення депутатів обурило. Міська влада ще не встигла до кінця використати гроші від попереднього траншу облігацій, а вже хоче брати другу позику, заявив у коментарі „Погляду” депутат Львівської міськради, голова бюджетної комісії Андрій Стецьків. За словами пана Стецьківа, близько половини коштів від першого траншу облігацій досі на рахунках міської ради. „Перший транш ми отримали наприкінці липня. Станом на сьогодні ще близько 30 млн гривень лежать на рахунку (міської ради) і їх ще не використали повністю”, – зазначив він. Схожа ситуація була в Івано-Франківську, коли частину коштів, що надійшли від розміщення облігацій, в результаті поклали в банк на депозит.

Проблема, вважає Андрій Стецьків, у тому, що міські чиновники не дуже вміло освоюють ті кошти, які вони вже мають в своєму розпорядженні. Чиновники скаржаться, що перешкодою для ефективного використання бюджетних коштів є недосконалий закон про тендери. Однак, вважає Андрій Стецьків, не варто скидати всю вину лише на законодавство. „Який би не був закон, ніхто не може пояснити, чому низку тендерів, які можна було провести в березні-квітні, проводили в травні-червні, тобто з запізненням на 2-3 місяці, – каже пан Стецьків. – Більше того, є низка об’єктів, за якими тендери просто не відбулися, оскільки на них не зголосилося достатньо потенційних підрядників”. Причиною цього є погано розвинена інформаційна політика в муніципалітеті, вважає він.

Питання щодо другого траншу облігацій депутати таки розглядатимуть. Однак лише після того, як на сесії представлять звіт про використання коштів від першого траншу та його ефективність, каже Андрій Стецьків. Перший заступник міського голови Олег Синютка сподівається, що депутати приймуть позитивне рішення щодо облігацій. „Наші обрахунки показують ефективність запозичень. Ми позичили гроші під 9,45%, а тільки інфляція цьогоріч становить близько 11%”, – зазначив він у коментарі „Погляду”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *