На вибори йде 20 партій і блоків

Юлія КУХАР, „Новий Погляд”

|

У неділю закінчився останній термін реєстрації партій та блоків на участь у позачергових парламентських виборах. Про це повідомили „Погляду” у прес-службі Центральної виборчої комісії.

За інформацією ЦВК, всього на виборчих перегонах позмагається 4861 кандидат від 20 політичних партій та блоків – це удвічі менше, ніж 2006 року. Нагадаємо, на минулих парламентських виборах кандидатами у депутати Верховної Ради України було 7595 осіб від 45 партій і блоків, п’ятьом політсилам вдалося потрапити до парламенту – ПРУ, КПУ, „НУ”, БЮТ та СПУ. Трохи не добрали, аби потрапити у Верховну Раду, Блок Наталії Вітренко “Народна опозиція”, якому не вистачило для цього 0,07% голосів, “Народний блок Литвина” (набрав 2,44%), Український Народний Блок Костенка і Плюща (1,87%), Партія “Віче” (1,74%) та “Громадянський блок ПОРА-ПРП” (1,47%).

30 вересня виборці побачать у бюлетенях Комуністичну партію України, Партію Регіонів, Прогресивну соціалістичну партію України, Блок “Наша Україна – Народна самооборона”, ВО “Свобода”, “Блок Литвина”, “Блок Юлії Тимошенко”, Соціалістичну партію України, Всеукраїнську партію Народної Довіри, Партію національно-економічного розвитку України, Блок “Всеукраїнська громада”, блок Людмили Супрун – Український регіональний актив (УРА), Партію Вільних Демократів, Комуністичну партію України (оновлену), Селянський Блок “Аграрна Україна”, Партію Зелених України, “Український Народний Блок”, блок “КУЧМА” (Конституція – Україна – Честь – Мир – Антифашизм), “Блок партії пенсіонерів України” та “Християнський блок”.

Найбільше шансів потрапити у парламент мають переможці минулорічних виборів за винятком соціалістів – їм соціологи прогнозують трохи більше 1% голосів. Зате блок „К.У.Ч.М.А.” має усі шанси посадити своїх представників на депутатські лави – їм соціологи вже обіцяють 3% голосів – саме стільки потрібно, щоби увійти до Верховної Ради України VІ скликання.

Минулорічні переможці, які потрапили у Верховну Раду V скликання, отримали 2006 року такі результати:

Партія Регіонів – 32,14% (8 148 745 голосів);

“Блок Юлії Тимошенко” – 22,29% (5 652876 голосів);

Блок “Наша Україна” – 13,95% (3 539 140 голосів);

Соціалістична партія України – 5,69% (1 444224 голосів);

Комуністична партія України – 3,66% (929591 голосів).

До речі, Центральна виборча комісія затвердила єдині кошториси видатків окружних виборчих комісій 12 територіальних виборчих округів на підготовку і проведення позачергових виборів народних депутатів України. Загальна сума видатків, відповідно до затверджених кошторисів, становить 17 322 865 грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *