Дешевше не буде

Ірина СМЕРТИГА, „Новий Погляд”

|

Через іпотечну кризу іноземні гроші для українських банків подорожчали, однак конкуренція на ринку не дозволяє банкірам підвищувати кредитні ставки.

Ставки за іпотечними кредитами до кінця року суттєво не зміняться. За прогнозами фахівців, можна очікувати хіба що незначного подешевшання гривневих кредитів – на 0,5%, вартість кредитів у валюті ж залишиться незмінною.

Іпотечна криза в Сполучених Штатах створила передумови для подорожчання валютних кредитів в Україні. Кредитні ресурси на світовому ринку можуть подорожчати – у серпні ставка LIBOR підвищилася на 0,4% до 5,7%. Це подорожчання стосується і українських банків, які залучають кредитні ресурси з-за кордону. Щоправда, вважає аналітик дослідницької компанії «Простобанк Консалтинг» Олександр Сєдих, підвищення кредитних ставок на світових ринках навряд чи суттєво вплинуть на відсоткові ставки за валютними кредитами в Україні. «Тим паче, зростання відсоткових ставок на 0,4% для нашого ринку не є вирішальним, в той час як для банківських клієнтів в країнах ЄС з їхніми невисокими ставками таке подорожчання є значним», – зазначив він у коментарі «Погляду».

Банкіри теж погоджуються з думкою, що валютні кредити дорожчати не будуть. На ринку іпотечного кредитування йде запекла конкурентна боротьба за платоспроможних позичальників, зазначили представники львівських банків, з якими спілкувався «Погляд». Банки, швидше, покриватимуть втрати від подорожчання залучених ними грошей, знижуючи свою маржу, ніж підуть на підвищення ставок за іпотечними кредитами. Хоча, наголошують банкіри, все залежатиме від політики і пріоритетів кожного конкретного банку.

Загострення конкуренції на ринку іпотечного кредитування вже дає про себе знати. В серпні відразу декілька найбільших українських банків заявили про зниження відсоткових ставок за іпотечними кредитами в гривні. На один відсотковий пункт зменшилися ставки за гривневими кредитами в Укрсоцбанку та Правекс-банку, гривневі іпотечні кредити УкрСиббанку подешевшали на два відсоткових пункти.

Подешевшання гривневих кредитів може мати під собою цілком об’єктивні підстави, вважає Олександр Сєдих. Можливість залучати дешеві кредити у іноземних партнерів, посилення конкуренції на ринку і послідовна політика Нацбанку, спрямована на зниження доларизації української економіки – всі ці чинники можуть стати причиною зниження ставок.

Натомість банкіри критичніше підходять до оцінки дій своїх конкурентів, вважаючи їх дії звичайними піар-акціями. «Декларована Укрсоцбанком ставка в 14% річних за гривневими іпотечними кредитами може відрізнятися від ефективної ставки цього банку, яка з урахуванням комісій і прихованих платежів може виявитися вищою», – зазначив у коментарі «Погляду» представник одного з львівських банків.

Незважаючи на таке критичне ставлення до конкурентів, банкіри все ж погоджуються, що на ринку іпотечного кредитування помітна тенденція до зближення відсоткових ставок в гривні та валюті. Але розраховувати на значне зниження ставок за іпотечними кредитами не варто.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *