Укрполбат відступає

Василь БИК, "Ратуша"

|

Десятиріччя підрозділу збіглося з його ліквідацією

1 вересня 2007 року виповнилося 10 років із дня заснування спільного Українсько-Польського миротворчого батальйону Збройних сил України. З цієї нагоди відбулися врочисті зібрання особового складу на місці дислокації Української частини цього міжнаціонального підрозділу — на території окремої механізованої бригади в Яворові.

Розпорядчим документом для створення батальйону був наказ міністра оборони України № 152 від 31 травня 1996 року „Про створення спільного Українсько-Польського батальйону миротворчих сил”. З української сторони відзначився 310-й механізований полк 24-ї механізованої дивізії, який розташувався у місті Рава-Руська Прикарпатського військового округу, з польської — 14-та танкова бригада з міста Перемишль Краківського військового округу. 3 липня 1997 року створили 208-й окремий спеціальний батальйон. Наказом командира №1 від 1 вересня 1997 року оголосили список особового складу. Цей день і вважають днем створення військової частини. Батальйон носить ім’я гетьманів Петра Конашевича Сагайдачного та Яна Кароля Ходкевича. Штат батальйону розроблений за аналогією з підрозділами НАТО. Українсько-Польський батальйон слід назвати унікальною частиною. Адже сформований він був спеціально для участі України у виконанні миротворчих і стабілізаційних місій за кордоном. Батальйон має на озброєнні бойові розвідувально-десантні машини, броньовані автомобілі “Хаммер”, протитанкові засоби та інше сучасне озброєння. Військовослужбовці батальйону неодноразово виконували завдання із підтримання миру в гарячих точках планети. Зокрема у Боснії та Герцеговині, Косово, Ліберії, Сьєрра-Леоне, Республіці Ірак.

У рамках святкування ювілею військової частини відбулося також нагородження військовослужбовців батальйону пам’ятними відзнаками Укрполбату за мужність і відвагу. Як зазначив у своєму виступі командир підроз­ділу, підполковник Роман Воробей, хоча служити їм у цьому колективі залишилось недовго (адже прийшла постанова про розформування батальйону, незважаючи на його заслуги та досягнення за цей період часу), але, на його думку, члени цього колективу постійно підтримуватимуть один одного, за необхідності підставляючи плече.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *