Хто захистить майно від чиновників мерії?

Віктор ЧАРНОМСЬКИЙ, "Ратуша"

|

Наша держава, прямуючи до міжнародної спільноти країн світу із загально визнаними мірками рівня матеріального забезпечення своїх громадян, захисту їх прав і свобод, задекларованих законодавчо, одним із наріжних каменів фундаменту юридичних взаємовідносин суб’єктів права на теренах України є „Закон про власність”. У тому, що цей закон досить ефективно працює на користь тих членів нашого суспільства, які мають мільйонні, а тим паче мільярдні статки, ми переконалися. Адже і ті й інші щороку стають заможнішими. А от щодо захисту прав власності пересічних громадян і яку роль відіграє в цьому питанні адміністративний апарат, підпорядкований у Львові меру Садовому, спробуємо продемонструвати.

Пані Марія В. мешкала в затишному одноповерховому будинку по вул. Доступній, 6, аж доки на сусідній із її присадибною ділянкою території не розпочалося зведення багатоповерхового житлового корпусу, яке здійснює фірма „ГалБуд”. Попри те, що стіна новобудови торкалася господарської споруди, що належить п. Марії (яка служила господині вже десятки років і це доводять відповідні документи), ТзОВ „ГалБуд” отримало необхідні дозволи від усіх інстанцій міської ради. І коли красень будинок був готовий прийняти новоселів, виявилося, що не дотримано норм пожежної відстані! Не довго розмірковуючи, будівельники взялися… розбирати споруду, що належала п. Марії! Природно, що жінка вчиняла опір і звернулась до суду для захисту своїх прав. Нині вона риторично запитує: „Чому чиновники міської ради створили умови для цього конфлікту, можна ж було домовитися про якесь відшкодування мені збитків, чому зі мною так повелися?”

Наступний сигнал про порушення права власності громадян надійшов до редакції з вулиці Цехової, 3. Картина напрочуд нагадувала попередню: потужне будівельне підприємство ТзОВ „Войтек”, озброївшись рішенням виконавчого комітету міської ради просто… знесло складські приміщення, які належать малому підприємству „Камінь”. Та невже ми живемо за законами джунглів — великий поїдає маленького? Тоді для чого потрібні оформлені належним чином документи, для чого платити зар­плату райцям міськради, які відповідають за надання дозволів із урахуванням норм чинного законодавства?

Цю ситуацію редакція попросила прокоментувати депутата міської ради, адвоката за фахом п. І. Василишина: „Депутатам доволі часто доводиться зіштовхуватися з поданими в комісії, а в подальшому на сесію міськради проектами рішень, підготовленими штатними працівниками міської ради, які не відповідають нормам чинного законодавства. Довести, що це зроблено ними за хабарі досить важко, це я вам кажу як юрист. З іншого боку, таке системне порушення прав львів’ян не можна залишати безкарним. І на найближчих сесіях вважаю за необхідне внести подання до мера з вимогою притягнути таких керівників до дисциплінарної відповідальності, яка б передбачала звільнення із займаних посад. Якщо міський голова відповідно не відреагує, не виключаю, що постане питання про захист прав громадян міста від такого керівництва, здійснюваного п. А. Садовим. Ситуацію на вул. Доступній, 6 і Цеховій, 3 я візьму під особистий контроль”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *