Догосподарювалися

Марія СКИРА, „Новий Погляд”

|

Гроші, які Світовий банк виділив для реалізації проекту покращення водопостачання та водовідведення у Львові, використовують неефективно та неповністю. Такий висновок зробила Рахункова палата, яка кілька місяців тому перевірила підприємство.

Як повідомила прес-служба Рахункової палати, протягом 2002-2007 років із 40,8 млн дол., передбачених на проект, використано 80% коштів, зокрема із 24,3 млн дол. коштів позики МБРР освоєно 19,3 млн дол. (79%). Для співфінансування української частини проекту із бюджету Львова та коштів ЛМКП „Львівводоканал” виділено 38,2 млн грн – половину необхідних коштів.

Рахункова палата відзначає, що в 2006 році обсяг водопостачання „Львівводоканалу” менший від передбачених розмірів на 27,6%, обсяг водовідведення на 45%, а втрати води перевищили передбачуваний рівень на 7%.

„Загальних цілей проекту – реконструкції насосних станцій, заміна водопроводів та поліпшення стану розрахунків за надані послуги, повністю не досягнуто, а фінансовий стан підприємства в останні роки навіть погіршився”, — констатує Рахункова палата.

Відтак вона робить висновок, що в питанні реалізації проекту покращення водопостачання у Львові відсутня системність ухвалення рішень з боку МінЖКГ, Мінекономіки, Мінфіну, Львівської міськради, до того ж усі вони самоусунулись від впливу на своєчасне, повне і ефективне використання інвестиційних коштів.

РПУ рекомендувала Кабміну забезпечити до кінця 2007 року повне використання коштів позики МБРР і завершити у встановлені терміни роботи за укладеними контрактами, доручити МінЖКГ, Мінфіну, Львівській міськраді виділити кошти для забезпечення фінансування української частини проекту, та вжити заходів з фінансового оздоровлення ЛМКП „Львівводоканал”.

У коментарі «Погляду» заступник директора ЛМКП „Львівводоканал” Володимир Коханий сказав, що підприємство зробило все від нього залежне для впровадження цього проекту, а вищенаведені показники Рахункової палати не можна використати для оцінення його ефективності.

«Такими показниками є якість водопостачання, зокрема, графік подачі води мешканцям, – каже пан Коханий. – Щодо неповного обсягу використання коштів, то коли Рахункова палата перевіряла наше підприємство, а це було приблизно три місяці тому, то наведені дані були правдивими. Тепер вони застаріли. До кінця 2007 року ми встигаємо освоїти кошти повністю. Тому коректніше говорити про результати проекту можна буде у кінці року. Під час проведення перевірки більшість інвестицій були на етапі впровадження. І саме вони є головними. Тому наведена інформація є проміжною. Зараз йде тенденція на покращення показників».

За словами заступника директора, наразі реалізовують проект за двома напрямками – водопостачання та водовідведення. Вони майже завершили реконструкцію дев’яти насосних станцій, що дає змогу економити електроенергію, замінили труби, зменшили аварійність окремих ділянок. До кінця року мають завершити поділ міста на 11 гідравлічних незалежних зон водопостачання. Після його впровадження показники впровадження проекту покращаться.

«Із 40,8 мільйонів доларів коштів для проекту, які складаються із позики Світового банку, гранту шведського уряду та місцевих коштів, вже освоєно 35 мільйонів, а це – 85 відсотків суми. Така тенденція позитивна.

Міських коштів виділили 8 мільйонів доларів, а це – майже 76 відсотків від запланованих 10, 5 млн. Проте не треба забувати, що міська рада ще окремо виділяла кошти для покращення водопостачання», – переконує Володимир Коханий.

Він також стверджує, що з боку Світового банку якихось серйозних претензій до роботи «Львівводоканалу» не було, а лише певні зауваження і загалом Світовий банк задоволений роботою української сторони.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *