У Вірменській Церкві руйнується стінопис

Олеся СТОГНІЙ, „Новий Погляд”

|

У Вірменському Катедральному Соборі у Львові проводять заходи для збереження стінопису у храмі. Адже руйнується унікальний стінопис, створений Генрі Крозеном ще у міжвоєнні десятиліття.

За словами начальника управління охорони історичного середовища Лілії Онищенко, коли ікони з церкви вивезли, то порушився температурний режим та вологість, тому стінопис почав осипатися. Найбільше він руйнувався на південній стіні, де текла ринва. Щоб закріпити стінопис, була створена робоча група з українських і польських реставраторів.

„Цей стінопис є клейовий і фресковий. Клейовий стінопис почав осипатися досить інтесивно, тому ми його могли втратити. Щоб зрозуміти, в якому він стані, ми у церкві інсталювали датчики. Це було досить проблематично, бо це дорога річ. Такі датчики нам дали лише на рік. На сьогодні встановлено чотири датчики в різних частинах церкви, які вимірюватимуть протягом року вологість і тепловий режим церкви. Через рік можна буде провести аналіз і певні заходи для врегулюванння температури і вологості у храмі”, – заявляє Лілія Онищенко. За її словами, для підтримання стінопису необхідно зробити режим провітрювання або температурний режим, який не буде пропускати холоду ззовні.

Як стверджує Лілія Онищенко, цього року Міністерство культури України не надало їм коштів. Закріплення стінопису у Вірменській Церкві профінансувало Міністерство культури Польщі. Натомість роботи із заміни даху і ремонту дзвіниці здійснюється із міського бюджету. Загалом, щоб провести повністю консервацію одного квадратного метра стінопису потрібно 1,5 тис. євро. Аби якось зарадити ситуації, управління історичного середовища подаватиме до Євросоюзу спільні з Польщею, Литвою, Білоруссю і Німеччиною проекти для фінансування реставрації пам’яток.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *