Фестиваль non stop

Розмовляла Наталя ДУДКО, «Ратуша»

|

Асоціація видавців та книгорозповсюджувачів Львівщини започаткувала книжковий фестиваль “Рідне слово Богом дане”, що триватиме впродовж року і має відбутися у всіх районах та містах області.

Про це наша розмова з головою Асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Львівщини та директором гуртової фірми “Книжкові джерела” Михайлом Ватуляком.

— Фестиваль стартував 30 травня вечором пам’яті Галини Гордасевич. А у вересні буде творчий вечір Михайла Слабошпицького, з нагоди 40-річчя його творчої діяльності. Мета фестивалю — донести книжку в усі райони нашої області. Уже побували в Старому Самборі, Червонограді, Жовкві, на Перемишлянщині під час фестивалю духовної і патріотичної пісні, на “Бойківських фестинах” у Турці. Коли виїжджаємо в районні центри, насамперед намагаємося представити творчих людей — вихідців із регіону, у який ми приїхали.

На жаль, у районах плачевний стан із книгарнями, у деяких, як-от у Перемишлянах, немає книжкової крамниці. Намагаємося домовлятися з владою про відкриття книгарень, бо є рішення сесії облради про відкриття 30 книгарень в області, згідно з яким управління комунального майна має віднайти для цього приміщення. Сподіваємося, місцева влада підтримає цю ініціативу. Зокрема, уже є домовленість з районною владою Перемишлян, і у жовтні плануємо відкрити там книгарню. Асоціація готова долучитися до цієї справи, допомогти зробити ремонт, забезпечити книжками. Я звертаюся до меценатів, а також до політиків, які балотуються до Верховної Ради: замість того, щоб організовувати непотрібні концерти дорогих виконавців, приєднуйтеся до нашого фестивалю, закупіть книжки, подаруйте їх бібліотекам, школам, інтернатам.

— Управління культури ЛОДА долучилося до проведення фестивалю фінансово?

— Ні, долучилося підтримкою як такою. Фінансово ми стараємося забезпечувати себе самі. Але підтримка з боку облради відчувається у формі співпраці з прес-службою облради, яка інформує ЗМІ про наші заходи, нам дають ефір на телебаченні, радіо.

— Книжки яких видавництв Ви привозите на фестиваль?

— Насамперед — книжки членів Асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Львівщини (членами якої є 35 книгарів). Крім того, “Книжкові джерела” мають чималий асортимент продукції різних видавництв України.

— І є попит на книжки?

— Дуже великий. До невеликого села на Перемишлянщині ми їхали суто з просвітницькою метою. І здивувалися, коли не тільки не зазнали матеріальних збитків, а ще й заробили. А на “Бойківських фестинах” у Турці в нас були набагато кращі продажі, ніж на Форумі видавців у Львові.

— То все-таки орієнтуєтеся на прибуток? Чи налаштовані радше на просвітницьку діяльність?

— Ми комерційна структура. Тому просвітницька діяльність фестивалю мала б сприяти згодом комерційному успіху. Адже якщо ми не почнемо просвітницької діяльності зараз, то втратимо цей ринок завтра.

— Чи планує Асоціація заходи під час Форуму видавців?

— Напередодні Форуму, 12 вересня, у Палаці Потоцьких відбудеться творчий вечір та презентація книжки письменниці з діаспори Ліди Палій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *