За свідчення – кулаком по голові

Катя ГУЦУЛ, "Новий погляд"

|

Керівництво ВАТ «Агрофірма «Провесінь» намагається не лише незаконно заволодіти акціями товариства, але й досягти бажаної мети кримінальним способом.

16 липня Пустомитівський РВ ГУ МВС України у Львівській області порушив кримінальну справу за фактом підробки підпису на договорі купівлі-продажу акцій ВАТ «Агрофірма «Провесінь». Внаслідок такої угоди, близько мільйона двохсот тисяч акцій було списано на рахунок Олега Півня – сина голови правління.

Погрозами та залякуваннями свідків голова правління Іван Півень та наближені до нього особи, прагнуть перешкодити слідству у кримінальній справі.

Конкретних прикладів таких залякувань є чимало. Останній стосується директора ЗАТ «Народні реєстри» Симона Герети, який звернувся у міліцію з проханням про захист, оскільки йому погрожують фізичною розправою.

«Я керівник реєстру утримувача агрофірми «Провесінь», – каже пан Герета. – Наше товариство вже десять років реєструє власників іменних цінних паперів ВАТ «Агрофірма «Провесінь». Тому у нас відбувається перереєстрація всіх прав власності на акції. Віднедавна мене почали викликати у Пустомитівський райвідділ міліції у слідче управління для дачі пояснень та інформації з приводу здійснення однієї з угод купівлі-продажу, яка відбулася минулого року. Згідно з нею понад один мільйон акцій було відчужено на користь одного з акціонерів. Пізніше з’ясувалося, що договір одні акціонери взагалі не підписували, а інші відмовляються від його умов. Тому я давав пояснення і виступив свідком у цій справі. Після того, як я вийшов від слідчого, мене зустрів представник агрофірми Валерій Гончаров, який сказав, що моє життя зараз перебуває у великій небезпеці, бо я є свідком у цій кримінальній справі. Він «стурбувався» тим, як я далі ходитиму та працюватиму. Тому я одразу звернувся у правоохоронні органи – міліцію та прокуратуру, а також у Пустомитівський райвідділ, де розповів, що через мої свідчення, представники підозрюваного мені погрожують розправою».

За словами пана Герети, він просив забезпечити собі охорону як свідку, згідно з кримінально-процесуальним законодавством, але офіційної відповіді на свою заяву він поки що не отримав. Тепер свідок намагається обмежити своє перебування у громадських місцях, ходить тільки на роботу, позаяк боїться за свою безпеку. Охорони він не ще не наймав, але попросив свого знайомого, який має належну фізичну підготовку, супроводжувати його.

«Подібна ситуація виникла й минулого року, – продовжує Симон Герета. – У вересні, коли навколо фірми «Провесінь» відбувалися гучні події та скандали, до нашої фірми приходили представники керівництва «Провесні» та погрожували мені фізичним знищенням. Я тоді теж звертався у правоохоронні органи, але вони мені формально відписали та відмовили у порушенні кримінальної справи, позаяк доказів та свідків погроз я не мав. Тепер історія повторилася».

Адвокат Сидір Кізін, який займається цією справою, переконаний, що погрожуватимуть не лише свідкам, а й заявнику. «Ознайомившись з діяльністю агрофірми в минулому, побачили, що керівництво не гребує такими способами вирішення справ, – говорить він. – Один із київських акціонерів фірми, який судився з ВАТ «Агрофірма «Провесінь», звернувся у міліцію зі скаргою на те, що до нього приходили двоє невідомих і наказували відкликати позивну заяву. Крім того, є ще багато подібних випадків, зокрема у 2001 році було порушено кримінальну справу за фактом нанесення важких тілесних ушкоджень акціонерці агрофірми, яка виграла суд у справі поновлення її на роботі. Наступного дня після оголошення результатів суду, по дорозі на роботу, невідомий напав на неї і побив. Під час нанесення тілесних ушкоджень, зловмисник неодноразово згадував пана Півня. Тоді кримінальну справу успішно закрили, а винних очевидно таки і не знайшли. Тому є всі підстави вважати, що довірені особи Півня використовують систематично такі методи як залякування, тиск та застосування фізичної сили». За словами правозахисника, зідповідно до українського законодавства, особа яка перешкоджає проведенню розслідування справи притягується до кримінальної відповідальності. Але внаслідок відсутності матеріально-доказової бази, практиці такі справи дуже рідко розкривають і доводять до суду.

Тому заявники звернулися до правоохоронних органів із проханням захистити свідків цієї справи, щоб можна було об’єктивно розслідувати цю справу. Сидір Кізін, після того як у Києві було вчинено напад, найняв охорону. Тобто загрозу своєму життю відчувають усі позивачі та свідки цієї справи. Через погрози та залякування акціонери відмовляються від своїх свідчень.

Пан Кізін виступає не лише як представник ІК «Вихор», але і як захисник прав інших обманутих акціонерів. «Є кілька десятків акціонерів, акції яких певним чином відійшли до осіб із оточення керівництва агрофірми. Вони зараз оскаржують ці угоди, а ми надаємо їм юридичну допомогу».

У судах на розгляді перебуває сім судових позовів акціонерів ВАТ «Агрофірма «Провесінь», які вважають, що їх права порушило керівництво підприємства.

У червні ВАТ «Агрофірма «Провесінь» відвідали представники міжвідомчої комісії з питань протидії протиправному поглинання та захопленню підприємств. Мета візиту комісії – перевірка фактів, що можуть свідчити про спробу захоплення агрофірми рейдерами. За результатами перевірки було порушено кримінальну справу за фактом підробки підпису керівниками на договорі купівлі-продажу акцій ВАТ «Агрофірма «Провесінь».

Тепер позивачі звернулися до Державної комісії з цінних паперів з вимогою негайно внести на ім’я Азарова подання на підставі тих документів, які подав один із акціонерів «Вихору» – про факти рейдерства на агрофірмі. «Ці факти є доказом того, що зараз протиправне поглинання фірми здійснює лише Іван Півень та наближені до нього люди. Вони намагаються повність заволодіти акціями, в тому числі і шляхом тиску на акціонерів. Він також привласнює майно структурам, власниками яких є родичі голови правління. Також йде неправомірне використання судових рішень – близько 30 ухвал було прийнято за позовом пана Півня та його родичів і більшість із них скасував Апеляційний суд. Це доказ того, що вони були неправомірними, тому ми сподіваємось що незабаром по цьому питанню винесуть справедливе рішення», – резюмував адвокат Сидір Кізін.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *