Китайське економічне диво, стрибок азійських тигрів, „Український прорив”

Андрій КРУГЛОВ, "Новий погляд"

|

Чорнобиль, Андрій Шевченко, брати Клички, Помаранчева революція – ось набір символів, із якими сьогодні в світі асоціюється Україна. Цілковито несерйозний список, аби з таким набором на рівних входити до світового співтовариства.

Щоб посісти гідне місце серед провідних держав світу, нашій державі необхідна стратегія швидкого реформування країни. Саме такою стратегією, на думку БЮТ, має стати проект «Український прорив: до справедливої і конкурентноспроможної країни», який днями презентувала Юлія Тимошенко.

Стратегія, яку розробив Блок Юлії Тимошенко, виявилася масштабною – презентація 200-сторінкового тексту в «Українському домі» зайняла безпрецедентні для прес-конференцій дві години. Можна сміливо стверджувати, що подібних програм реформування в Україні ще не з’являлося – хоча, що називається, потреба країни в них не лише назріла, а й перезріла.

Щоправда, уряду Януковича знадобився цілий рік для того, щоби цю потребу усвідомити. Лише в липні цього року Кабмін вирішив розробити Програму економічних реформ на 2007-2012 роки, і доручив цю благу справу… олігарху Ренату Ахметову. Ренат Леонідович, звісно, дуже великий спеціаліст із реформування економіки під власні потреби, але чомусь вирішив звернутися по допомогу до… американських економістів, які, власне, й мають тепер написати програму.

Тож незабаром (якщо американці швидко відпрацюють гроші Ахметова) матимемо можливість оцінити, що краще: американський план Ахметова для Януковича чи український план БЮТ для України. Поки що ж розглянемо те, що пропонує Блок Юлії Тимошенко.

Одразу зазначимо, що в даному разі не йдеться про передвиборчу програму БЮТ. «Український прорив» Тимошенко пропонує як основу для діяльності будь-якого уряду, що сформується в результаті виборів. На думку бютівців, «Прорив» цілком може стати українським брендом і ввійти в світовий лексикон – аналогічно «китайському економічному диву», «стрибкам азійських тигрів» чи «Новому курсу» Рузвельта.

Стратегію розробники бачать як «золоту середину», яка б поєднувала швидкий економічний розвиток (конкурентоспроможність) та втілення економічного зростання в соціальній вимірі (справедливість). Тобто головна ідея стратегії – «відчуй ВВП у власній кишені». Саме тому за показник ефективності роботи влади пропонується вважати не цифри зростання ВВП і не розмір мінімальної зарплати, а більш показові і важливі фактори: тривалість життя українців, рівень народжуваності тощо.

На відміну від американсько-ахметовської програми, яка стосується винятково економіки, наступ «Українського прориву» заплановано одночасно по 12 лініях, що охоплюють усі сфери життя країни. Як найперший і найважливіший визначено «Конституційний прорив» – проведення пропонованого БЮТ референдуму із затвердження нової Конституції. Найважливіший він тому, що без цього кроку, з нинішньою анархічною версією Основного закону, неможливо реалізувати й прориви на решті фронтів. Цей прорив уже фактично реалізовується сьогодні: по Україні проведено більше 800 зборів громадян, і Тимошенко впевнена, що протягом місяця БЮТ вдасться зібрати необхідні для проведення референдуму 3 млн. підписів громадян.

Наступним розробники бачать «Судово-правовий прорив», в основі якого – обрання суддів народом, фінансова незалежність судів від виконавчої влади й безкоштовна юридична допомога малозабезпеченим.

Ще одна лінія – «Антикорупційний прорив». Окрім боротьби з наслідками (пропонується посилення кримінальної відповідальності посадовців – аж до довічного ув‘язнення), БЮТ націлюється на причину корупції. Програмою передбачено знищення корупційної бази: скасування зайвих нормативних актів, зниження ролі держави в економіці загалом, продаж землі винятково на аукціонах.

Одним із найважливіших для майбутнього держави має стати «Демографічний прорив». У ньому заплановано забезпечення кожної людини медичною страховкою, створення «соціального ринку» ліків для пенсіонерів, 2-4%-ві довгострокові кредити на житло для молодих сімей, виплата при народженні першої дитини – 10400, другої –15000, третьої і далі – 25000. Реальність запровадження великої кількості соціальних виплат Тимошенко обґрунтовує власним досвідом: у 2005 році після її приходу до влади бюджет вдалося збільшити на 70%.

В «Інтелектуальному прориві» основна увага приділяється розвитку високих технологій та наведення порядку в сфері освіти. «Транзитний прорив» має метою реформування транспортної системи, а також добудову нафтопроводу «Одеса-Броди-Гданськ» і будівництво газопроводу «Каспійський басейн – Україна» через Азербайджан, Грузію та Чорне море. Останнє, що зменшує нашу газову залежність від російського монополіста, органічно доповнюється «Енергоефективним проривом», мета якого – запровадження сучасних технологій енергозбереження, перехід на альтернативні види палива і видобуток вуглеводнів на шельфах Чорного й Азовського морів. «Будівельний прорив» покликаний навести лад у сфері житла, де основними показниками мають стати співвідношення доходів громадян і їх забезпеченості житлом. «Аграрний прорив» має на меті навести ляд на ринку землі, залучити до аграрної сфери кошти банків і забезпечити культурно-освітній розвиток села.

Безпосередньо розвитку економіки присвячено «Інвестиційний» та «Підприємницький» прориви. Як наголошують у БЮТ, стратегія насамперед націлена на розвиток малого й середнього бізнесу, на відміну від нинішньої політики уряду, що захищає інтереси великого капіталу. Розробники підкреслюють, що стратегія орієнтована на стимулювання економічного зростання через збільшення платоспроможності громадян. Простіше кажучи, якщо людина отримує більшу зарплатню, то більше й витрачає, своїми витратами фактично інвестуючи в товаровиробництво. Так, наслідком політики уряду Тимошенко, який у 2005 році підняв соціальні виплати, є нинішнє зростання ВВП до 8% на рік.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *