Говоріть, вас слухають

Павло МУЗИКА, «Україна і час»

|

Президент США Джордж Буш зберіг ініційовану ним програму перехоплення на електронних каналах зв`язку всередині країни, яку так критикували його опоненти. Вистачило голосів 60 сенаторів для того, щоб практика масштабного прослуховування іноземців продовжилася.

Щоправда, сенатори зобов`язали адміністрацію президента описувати процедури, якими вона користатиметься під час спостереження за іноземними громадянами. Зведення про таємні процедури уряд має подати також і федеральному суду. Однак, на думку фахівців, це лише формальності. Насправді ж правоохоронні органи і далі контролюватимуть електронні канали зв`язку, не повідомляючи про це громадянам. Законопроект припускає тимчасовий характер цих заходів, але протягом шести місяців повинен бути ухвалений повноцінний закон, що регулює стеження.

Як відомо, згідно з Актом про нагляд за зовнішньою розвідкою 1978 року, розвідувальні служби США зобов`язані одержувати санкцію спеціального таємного федерального суду для прослуховування телефонних розмов і перехоплення електронних повідомлень підозрюваних у тероризмі, що перебувають на американській території. Після 11 вересня 2001 року, коли Джордж Буш оголосив “війну з тероризмом”, він дозволив спецслужбам діяти у таких випадках без санкції суду, посилаючись на свої розширені повноваження. Згодом, після того, як Буша розкритикували за цю програму, він повернув її під нагляд судів. Але тепер попереднього дозволу судових органів знову не вимагатимуть.

Крім прослуховування телефонних ліній, правоохоронним органам дозволено переглядати підозрілу інформацію, передану електронною поштою. Незважаючи на те, що закон розрахований на іноземців, він поширюється навіть на ті випадки, коли об`єктами розмов чи листувань є громадяни США й американські компанії.

А тим часом

“Аль-Каїда” погрожує

Представники всесвітньої терористичної мережі поширили чергове відеозвернення одного з найвідоміших керівників угруповання Адама Ґадана. Той залякує новими терактами щодо посольств і консульств, а також деяких дипломатів у всьому світі.

“Ми переслідуватимемо вас удома й за кордоном так само, як ви переслідуєте нас”, — йдеться у відеозверненні тривалістю 1 година 17 хвилин. Ґадан стверджує, що США повинні бути покараними за свою політику в Іраку й Афганістані.

Громадянин США Адам Ґадан — єдиний із часів Другої світової війни американець, якого звинувачено у державній зраді. Він виріс у Каліфорнії, прийняв іслам у середині 90-х минулого століття. Наразі, за неперевіреною інформацією, переховується у Пакистані.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *