Міліціонерів посадять... за парти

Юрій ОЛЕНЕЦЬ, «Україна і час»

|

Наприкінці серпня львівським міліціонерам читатимуть лекції про права людини, зокрема про те, як їм слід поводитися із затриманими. Цей “вишкіл” для правоохоронців організовує благодійна організація “Твоє право” за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

Найімовірніше, захід відбудеться у Дрогобичі або у Трускавці, однак місце проведення і дату наразі ще узгоджують.

— Проблема в тому, що правоохоронні органи в Україні у багатьох випадках усе ще залишаються каральними органами. А так не має бути, — каже Андрій Гнида, адвокат БО “Твоє право”. — Аби змінити ситуацію, ми пропонуємо провести низку семінарів на тему забезпечення прав людини у роботі правоохоронців. Схожі заходи свого часу відбулися у деяких європейських країнах, і вони дали позитивні результати. Скажімо, у Польщі заняття організовував і далі це робить колишній поліцейський, який добре знає суть справи та щиро хоче допомогти колегам.

Семінар, згідно із планами організаторів, триватиме кілька днів. На нього запросять дільничних інспекторів та слідчих райвідділів міліції. Учасникам запропонують переглянути навчальний фільм, відзнятий фахівцями Гельсінської фундації з прав людини.

Андрій Гнида повідомив, що акцію для міліціонерів, найімовірніше, проводитимуть Олена Грабовська, представниця фонду “Резонанс”, яка пройшла на навчання на базі Гельсінської фундації з прав людини, Андрій Бурий та Остап Тимчій, активісти фонду “Право й демократія”, і Руслан Тополевський, член Громадської ради при ГУ МВСУ у Львівській області, людина, яка тривалий час співпрацювала пліч-о-пліч з Євгеном Захаровим — керівником Харківської правозахисної групи.

— Започатковуючи акцію, ми прагнемо також зламати стереотипи у міліціонерів щодо діяльності правозахисних організацій, — каже адвокат. — Бо іноді нас сприймають як потенційних захисників затриманих, які у роботі міліції вбачають лише негатив. Ми ж повинні бути партнерами і допомагати один одному.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *