Сюжет тижня

Юлія КУХАР, „Новий Погляд”

|

Учора, 2 серпня, в Україні офіційно стартувала передвиборча кампанія до позачергових виборів у Верховну Раду. Дострокові вибори, призначені указом президента України на 30 вересня, мають відбутися менше як за два місяці.

Нагадаємо, всього Віктор Ющенко випускав у світ, починаючи з травня, чотири укази, які, насамперед, стосувалися розпуску Верховної Ради України, призначення позачергових виборів, перенесення дати їх проведення та мотивації таких рішень. Відповідно до останнього, четвертого, указу президнт України формулює мотивацію припинення діяльності законодавчого органу влади, яку тепер пов’язують з „неповноважністю Верховної Ради та достроковим припиненням її повноважень”. За словами лідера „Нашої України” В’ячеслава Кириленка, останні поправки до президентського указу роблять неможливим відновлення повноважень Верховної Ради України через дострокове припинення цих повноважень.

У зв’язку з початком виборчої кампанії Центральна виборча комісія України має вже найближчим часом вжити цілий комплекс заходів для забезпечення підготовки і проведення виборів 30 вересня. Таке доручення також озвучене в останньому указі Віктора Ющенка.

З початком виборчої кампанії у демократичному таборі вже відбулися партійні з’їзди партій-учасниць виборчих перегонів. На партійних зібраннях делегати затверджували передвиборчі програми та ухвалювали рішення про входження у блокові об’єднання. Як стало відомо „Новому Погляду” учора ввечері, під час цих з’їздів не відбулося жодних сенсацій. Зокрема, під час третього етапу ІХ позачергового з`їзду УНП 185 активістів партії проголосували „за” участь у мегаблоці демократичних сил. Уенпісти також прийняли остаточне рішення створити після виборів єдину політичну партію національно-демократичного спрямування; проти такого рішення висловився 51 делегат з’їзду, розповів у телефонній розмові з „Поглядом” наш спеціальний кореспондент. Аналогічне рішення прийняли і делегати ХІІ з’їзду Народного Руху України, який минув учора в Києві.

Не виключає об’єднання в єдину політичну партію і лідер БЮТ Юлія Тимошенка, про це вона заявила на VIII з’їзді ВО “Батьківщина”, який також минув у столиці.

Учора збиралися також „Пора”, „Наша Україна” та „Народна Самооборона”. Поряд з іншими демократичними силами, учасники цих з’їздів також прийняли рішення про участь у мегаблоці з правими політичними силами, створення єдиної партії на базі блоку “Наша Україна – Народна Самооборона”, а також ухвалили резолюцію про скасування депутатської недоторканості. Керівники дев’яти партій підписали угоду про створення мегаблоку – це партії “ НУ”, «Вперед, Україно!», НРУ, УРП «Собор», УНП, ХДС, “Пора”, Партія захисників вітчизни та Європейська партія України, повідомляє RAZOM.

Завершився також черговий з’їзд Комуністичної партії України. Як розповіла у розмові з „Поглядом” депутат парламентської фракції КПУ V скликання Алла Александровська, делегати з’їзду підтверли своє рішення в участі у дострокових виборах та остаточно затвердили виборчий список. Уже незабаром цей список буде опубліковано.

Виборчі списки Партії Регіонів, СПУ, блоків „НУ-НС” та БЮТ будуть остаточно затверджені завтра, 4 серпня, на чергових партійних та блокових з’їздах. Серед партій-учасників виборчих перегонів не проводили з’їду хіба що у Народному блоці Литвина. Водночас у центральній прес-службі блоку „Погляду” зазначили, що їхню передвибочу програму прийняли ще 17 липня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *