«До нас ніхто так і не приходив»

Наталя ЧИЖ, „Новий Погляд”

|

«Фосфорний» потяг перетнув український кордон. Проте залишилося безліч невирішених питань та проблем. Про те, що ж насправді відбувається на враженій території і наскільки офіційна інформація відповідає дійсності, журналістка «Погляду» вирішила дізнатися від жителя Ожидова Володимира Гарасиміва.

Пане Володимире, яка зараз ситуація у селі і чи можна вже сказати, що ситуація нормалізувалася?

Якщо чесно, то люди вже, мабуть, звикли. Ми акліматизувалися і живемо далі. Зрештою, ніхто нам і не допоможе, якщо не ми самі. Відтоді як сталася трагедія, до нас приходили лише раз. Для того, щоб дати білу та чорну буханки хліба. А про якісь там медичні обстеження ми і не думали. Їм усім не до нас. Дякуємо хоч за те, що потяг з України відправили. А там вже якось буде.

Чи повертаються люди, які виїхали після аварії?

Так, почали повертатися. Побільшало молоді. Вчора вже навіть дискотека була. Сусіди помаленьку з’їжджаються. Можна навіть подумати, що нічого особливого і не сталося. Тільки голови у людей болять. Постійно. Хтозна, може це психологічна реакція, як пояснюють по телевізору. А може, й щось серйозніше.

Чи проводять у вас моніторинги ґрунту та води у колодязях?

Не можу сказати за всі райони, але на нашій вулиці ще нікого не було. Я знаю, що ніби мали б проводити перевірки, але наразі ще не було. Може, десь там і роблять для камер та для очей, як то кажуть. Ми ж вже почали їсти овочі з городів, пити воду. Інакше як жити?

Чи вірите ви у те, що все вже нормалізувалося і немає причин для хвилювання?

Хочеться вірити. Але якщо все це не несе небезпеки, то чому дітей відправляють на оздоровлення? З Ожидова забрали усіх дітей, за винятком тих, хто відмовився. Але надія, як то кажуть, завжди мусить бути. Просто дуже хочеться, щоб казали правду, навіть якщо вона гірка. А то в нас завжди так: якщо правда позитивна і хороша, то про неї кричать, а як тільки біда якась стається, то мовчать усі. От тільки не по-людськи це.

…За останньою інформацією, на ураженій території тривають екологічні обстеження. На сьогодні спостереження проводять у 127 селах. Львівщини. За інформацією міністерства охорони навколишнього природного середовища за завданням урядової комісії до 27 вересня цього року у цих селах братимуть проби повітря, води та ґрунту на вміст фосфору. Станом на 2 серпня усі дослідження не виявили порушення допустимих для здоров’я норм.

Щодо можливих версій про причину аварії, то на цю хвилину із імовірних чотирьох обласна прокуратура зупинилася на двох, а саме: порушення правил безпеки при завантаженні фосфору або ж неналежний стан колії на ділянці, де відбулася аварія. На детальнішу інформацію можна буде очікувати вже після того, як прокуратура отримає офіційні результати службового розслідування «Укрзалізниці». Про це повідомили «Українські новини» з посиланням на представника прокуратури. У той же час, віце-прем’єр-міністр України Олександр Кузьмук пообіцяв, що результати розслідування причин «фосфорної» аварії на Львівщині будуть відомі вже через 7-10 днів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *