Впіймали «на гарячому»

Марія СКИРА, „Новий Погляд”

|

Секретаря приймальної комісії одного із ВНЗ Львова впіймали на отриманні хабара розміром 700 доларів США. Як стало відомо «Погляду» з компетентних джерел, попався «на гарячому» працівник Ветеринарної академії.

Прес-служба ГУ УМВС у львівській області, повідомила нам, що в управління боротьби з організованою злочинністю із заявою звернулася абітурієнтка, яка поскаржилася на те, що вiдповiдальний секретар приймальної комiсiї одного з вищих закладів Львова вимагає від неї хабаря в розмiрi 1500 доларiв США за поступлення в ВНЗ.

Працiвники вiддiлу боротьби з корупцiєю УБОЗу 27 липня провели спеціальну операцію і затримали у службовому приміщенні вiдповiдального секретаря приймальної комiсiї ВНЗ. Він взяв 700 доларів від згадуваної абітурієнтки.

Оглянувши кабінет, убозівці також виявили та вилучили з робочого столу ще 2210 доларiв США та 684 гривень, які лежали в окремих конвертах. Зверху на них були вказані прiзвища громадян та документи для вступу.

Натомість начальник головного управління освіти і науки ЛОДА Павло Хобзей сказав «Погляду», що про цей випадок офіційно йому ще нічого не повідомляли. «Про випадки хабарництва прокуратура повідомляє нас на засіданні колегії, – каже Павло Кузьмович. – У нас працює гаряча телефонна лінія, але за вступний період жодних скарг на неї не надходило. Крім того, ми лише координуємо роботу ВНЗ, а боротися з корупцією має прокуратура. Наше управління має створювати такі умови, щоб ці хабарі не брали».

На запитання, про скільки подібних випадків йому відомо, пан Хобзей відповів, що знає лише про один – викладач брав хабарі за екзамени.

Коментувати «Погляду» ситуацію секретар приймальної комісії Ветеринарної академії Ігор Дутчак відмовився. Але дивним було те, що він виявився на робочому місці і продовжував виконувати свої обов’язки. Начальник ЦГЗ МВС у Львівсьікй області Дмитро Харчук пояснив нам, що відповідно до закону, затриманий має право й далі працювати, аж до пред’явлення йому обвинувачень. «Секретаря лише затримали при отриманні хабара, але звинувачення йому має пред’явити суд. Зараз на майно громадянина наклали арешт, а він підписав розписку про невиїзд. Коли вже опитають свідків, зберуть усі докази, тобто завершиться слідство. Тоді вже суд винесее своє рішення. Згідно із статею 368 ч.1 Кримінального Кодексу України, у разі визнання його винним, секретарю загрожує штраф від 750 до 1500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на 2-3 роки і позбавлення права обіймати державні посади терміном до 3-років», – каже Денис Харчук.

За його словами, це єдиний випадок цього року у Львові, коли потерпіла звернулася із заявою на хабарника.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *