Заплямована репутація

Ірина СМЕРТИГА, „Новий Погляд”

|

Зіпсувати свою репутацію перед банком нескладно – достатньо одного разу не погасити борг, щоб отримати відмову у видачі чергового кредиту. Однак позичальник може покращити свою кредитну історію, продемонструвавши банку свою надійність.

Для цього потрібно добре заробляти, мати депозити та справно оплачувати рахунки за комунальні послуги.

Покарання для „забудькуватих”

Кредитна історія позичальника починається з першого ж його кредиту в банку. Кожне порушення умов кредитного договору банкіри відразу фіксують у кредитній історії свого клієнта, тому, „забувши” про позичку на якусь дрібну річ на кшталт мобільного телефону, можна втратити можливість отримати в борг більшу суму – на придбання автомобіля чи квартири.

„Зіпсувати свою кредитну історію можно дуже легко – для цього достатньо не виплатити один-єдиний кредит”, – зазначає у розмові з „Поглядом” керівник відділу аналітики колекторської компанії Credit Collection Group. Негативно на кредитну історію впливають і менші провини, наприклад, невчасне погашення отриманих кредитів.

„Якщо людина матиме погану кредитну історію, то фінустанови або відмовлятимуть їй у видачі кредиту, або, відносячи її до категорії ризикових клієнтів, включатимуть у суму кредиту вартість «ризику» – іншими словами, підвищуватимуть відсоткові ставки”, – пояснює Олексій Снігурський.

Натомість позитивна кредитна історія, запевняють банкіри, робить позичальника бажаним клієнтом в офісі банку. „Будь-який банк прагне обслуговувати клієнта з позитивною кредитною історією, – зазначає пан Снігурський. „Сумлінні позичальники можуть розраховувати на лояльне ставлення до себе з боку фінансової установи, зокрема на спрощення процедури отримання кредиту, прискорення процесу кредитування, а у довгостроковій перспективі – на зниження відсоткової ставки”, – додає у коментарі „Погляду” менеджер зі зв’язків із громадськістю Маргарита Бондаренко.


Від правди не втечеш

Позичальник, що потрапив до „чорного” списку одного банку, може пошукати щастя в іншому. Однак розраховувати на особливий успіх не варто. Банкіри не роблять таємниці з кредитних історій своїх клієнтів для своїх товаришів по ринку. „Якщо інший банк звертається до нас із відповідним запитом, ми, безперечно, надаємо йому усю потрібну інформацію про конкретного позичальника”, – каже Маргарита Бондаренко. Окрім того, в Україні працює вже чотири кредитних бюро, в яких теж накопичується інформація про позичальників. Щоправда, каже Олексій Снігурський, бюро кредитних історій ще не володіють достатньо великою і повною базою позичальників. Записи про непогашені позики зберігають в банках та кредитних бюро впродовж 10 років і виправити їх неможливо.

Бережи честь змолоду

Краще дбати за своє кредитне реноме щойно розпочавши „взаємини” з банком. „Прийнявши рішення оформити кредит, насамперед, потрібно розраховувати свої фінансові можливості, – рекомендує Олексій Снігурський. – Позичальнику слід ретельно підрахувати, чи зможете він щомісячно платити по 100 або 200 гривень? Багато хто вважає, що це малі суми, але насправді саме цих грошей і не вистачатиме врешті-решт. Необхідно також пам`ятати про форс-мажорні випадки, які можуть виникнути, – хвороба, втрата роботи і тому подібне.”

Не варто панікувати, якщо виникають труднощі зі сплатою кредиту. В такому випадку слід негайно звернутися до банку з проханням змінити графік виплати відсотків. Натомість бавитися з банком у хованки в такій ситуації не варто. „По-перше, у людини залишається все менше і менше шансів залишитися в нормальних відносинах із банком, по-друге, людина може потрапити в «чорний список» позичальників, через що не тільки йому, а і його дітям буде важко взяти кредит у майбутньому. Треба мати на увазі, що протягом усього цього терміну банк не тільки продовжує нараховувати відсотки, але й починає нараховувати додаткові відсотки з моменту несплати, і, у такий спосіб, позичальник самотужки потрапляє в боргову яму”, – додає він.

Хімчистка для кредитної історії

Якщо ж уникнути плями на кредитній репутації не вдалося, можна спробувати її „відмити”. „Щоб покращити кредитну історію, треба взяти декілька невеликих кредитів і вчасно їх погасити, у такий спосіб продемонструвавши банку, що ви можете бути дисциплінованим позичальником”, – радить пан Снігурський. Аргументом на користь позичальника може бути дисциплінованість у сплаті рахунків за комунальні послуги, депозит у банку та відповідний рівень зарплати. Банкіри уважно вивчають кредитну історію клієнта, який розраховує на новий кредит, за останній рік. Проштрафившись одного разу, доведеться витратити щонайменше рік на доведення своєї надійності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *