Юрій Гордиловський: "Люди, які свідчили проти мене, піддалися емоціям"

Антон ПІДГОРОДНІЙ, “Україна і час”

|

Екс-головний лікар Миколаївської психіатричної лікарні Юрій Гордиловський, якого суд засудив до чотирьох років позбавлення волі за використання адмінресурсу на президентських виборах 2004 року, поділився своїми думками з приводу арешту та судового процесу.

— На момент президентської кампанії 2004 року я обіймав посаду головного лікаря Миколаївської психіатричної лікарні. Перебував у лавах Партії регіонів, тому безпосередньо контактував зі штабом цієї організації. На час виборів мене призначили спостерігачем. Можу запевнити, що здійснював свої повноваження відповідно до законодавства. Після трьох турів президентських виборів працівники лікарні звернулися з листом до Петра Олійника, який скерував його на розгляд до прокуратури Миколаївського району. У листі було сказано, що я нібито використовував адміністративний ресурс на виборах. Мене перевіряли слідчі органи, прокуратура допитувала працівників лікарні. Після цього порушили проти мене кримінальну справу, яку передали до Миколаївського районного суду. Розгляд справи тривав майже рік.

— У чому конкретно вас звинуватили?

— Десять працівників лікарні стверджували, що під час виборів я, як головний лікар, проводив з ними бесіди у своєму кабінеті про те, щоб вони агітували колег по роботі та хворих голосувати за Віктора Януковича. Це був основний аргумент. Але ж вони не мали жодного письмового чи інших доказів про те, що я використовував адмінресурс. Усі розмови, які відбувалися під час виборів, стосувалися тільки робочих питань. Проте суд на підставі свідчень працівників присудив мені чотири роки позбавлення волі. Правда, у зв`язку з тим, що проживаю з мамою літнього віку, я потрапив під амністію.

— Ви спілкувалися з людьми, які висунули проти вас звинувачення?

— У мене складалися прекрасні відносини з усіма працівниками лікарні. Навіть з тими, хто свідчив проти мене. Тоді я був здивований їхнім баченням ситуації. До кінця судових засідань люди своїх показів так і не змінили, хоча не виключаю, що вони хотіли це зробити. До мене підходили і запитували, як можна владнати справу. Але суддя попередив працівників лікарні про відповідальність за неправдиві свідчення, тому вони, напевно, боялися змінювати покази через загрозу покарання. Безумовно, така поведінка щонайменше дивувала.

— Як вважаєте, що змусило людей піти на такий крок?

— Тоді багато хто хотів бачити Президентом тільки Віктора Ющенка. Вони добре знали, що я поділяю інші погляди. Можливо, на хвилях емоцій чи чогось іншого пішли таким шляхом.

— Може, у вас були натягнуті стосунки з цими працівниками лікарні?

— Як керівник я дуже вимогливий. Прагнув порядку і хотів, аби люди виконували свої функціональні обов`язки. У лікарні були свої кадрові проблеми, які потребували поступових змін, підлеглі же не хотіли цього сприймати. А те, що вони піддалися політичним емоціям чи впливу інших, вже не так важливо. Я ні на кого не ображаюся, думаю, що ці люди самі себе картають за те, що сталося. Ще раз кажу, що душею чистий і не відчуваю за собою ніякої вини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *