Справа труба

Марія ДОРОТИЧ, Ірина ШЕВЧЕНКО, “Україна і час”

|

Труби водогону “Верхнобуж”, що простоює понад два десятки років, нещодавно стали здобиччю злодіїв.

Ще минулого року мешканці села Сасів Золочівського району Львівської області зауважили кілька підозрілих вантажних машин, які вночі приїжджали на водозабір. А згодом на цьому місці з`явилася перекопана земля і почали зникати труби. Люди забили на сполох, але таки не змогли вчасно достукатися ні до місцевих чиновників, ні до правоохоронців. Станом на сьогодні злочинцям вдалося поцупити майже 2 кілометри труб вартістю 2,9 мільйона гривень. Правоохоронні органи порушили кримінальну справу тоді, коли левову частку дорогих труб викрали. Про подробиці інциденту дізнавалася кореспондентка “УіЧ”.

Крали і будуть красти

Прес-служба Львівської міської ради повідомила, що водогін перебуває на балансі ЛМКП “Львівводоканал”. Коротко нагадаємо історію його спорудження. Проект на будівництво водогону потужністю 90 тисяч кубометів води на добу розробили ще 1986 року. Будівництво розпочали через три роки, а у 1991-му водогін зі сталевих ізольованих труб “Львівводоканал” запланував здати в експлуатацію. Однак мешканці сіл Сасів, Руда Колтівка та Колтів почали масово протестувати. Чашу терпіння селян переповнило різке зниження рівня води у їхніх криницях. Спільними зусиллями сільських депутатів та районної ради будівництво водогону зупинили. Він і досі не працює… Втім, керівництво “Львівводоканалу” вважало за зайве забезпечити належну охорону водогону та труб, заритих у землю.

Факти масового розкрадання труб працівники “Львівводоканалу” виявили під час об`їзду траси магістрального водогону минулого року. Нещодавно працівники Золочівського райвідділу УМВСУ у Львівській області затримали чотири вантажні машини, що вивозили труби. Тоді керівництво “Львівводоканалу” звернулося до золочівських правоохоронців з проханням порушити кримінальну справу за фактом крадіжки. Але попри численні звернення згаданого підприємства до правоохоронних органів, розкрадання майна не припинилося.

135 тисяч за трубу

Підприємець із Золочева Ігор Бартків розповів “УіЧ” про те, як він особисто бачив машини, що вивозили труби через центр міста.

“Спершу на цю проблему ніхто не реагував, — каже наш співрозмовник. — Тепер б`ють на сполох. Чотири затримані машини перебувають на території однієї з організацій райцентру. Відомо, що вантажівки злодіїв — зі Східної України. Офіційно транспортні засоби уже відпустили, але вони ще перебувають у нас. Минулого тижня ще одна невідома машина вивозила труби у напрямку Дрогобича”.

За словами пана Бартківа, труби, що встановили на водогоні, виготовляють лише в Росії. Вартість однієї сягає 135 тисяч гривень. А найбільша проблема в тому, що злодії залишають після себе гори розритої землі, пошкоджуючи людські паї.

Цікаво, що з розслідуванням цього злочину зволікають. Свого часу керівництво Львівської облдержадміністрації звернулося з листом до прокурора Львівщини Анатолія Пришка та начальника Головного управління УМВСУ у Львівській області генерал-майора міліції Михайла Цимбалюка, аби дізнатися про перебіг розслідування справи. Чиновники облдержадміністрації з питань взаємодії з правоохоронними органами відмовилися надати інформацію кореспондентці “УіЧ” про реагування останніх на лист, посилаючись на свою відпустку.

Керівник прес-служби “Львівводоканалу” Уляна Горбата прокоментувала, що у компетенції підприємства звернутися до правоохоронців, а не вирішувати проблему власними силами. За її словами, забезпечити охорону водогону, який не діє, аж ніяк не реально, оскільки труби прокладені на 13 кілометрів. Така от труба — ні влади, ні порядку, ні інформації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *